Különlegesebb TV játékok
2019. április 29. írta: ToyaHSW

Különlegesebb TV játékok

Az egykori TV játékokkal már foglalkoztam néhány bejegyzésben. Ennek keretében megismerhettétek a gyűjteményben található típusokat.
Ezek a régi TV játékok tudásban nem nagyon tértek el egymástól, így a készítőknek más területen kellett maradandót alkotniuk. Ez pedig általában a kidolgozás volt.
Úgy gondoltam érdekes lenne ha egy bejegyzésben a 70-es, 80-as évek klasszikus TV játékait idézném fel nektek, különösen azokat a darabokat, amelyek kicsit különlegesebben néztek ki.

coleco-telstar-arcade-heading.png

Coleco Telstrar Arcade - Az egyik legérdekesebb gép amivel valaha találkoztam. A formája biztosan különleges és ezt a különlegességet a különböző kontrollerek még növelik is.
A játék lelke egy MPS-7600-as chip volt, ami lényegesen eltért a hagyományos Pongokban találhatóaktól. Ennek a változtatásnak köszönhetően a játékgép igen változatos kínálattal rendelkezett játékok terén. A középen látható háromszögletű cartridge tartalmazta a játékokat. Ezek között megtalálható volt a hagyományos Pong, de autóverseny, célbalövés, tengeri csatás játékok is készültek a játékgéphez.
Még gyűjtőkorom hajnalán egyszer láttam egy eladó darabot a Vaterán, amire licitáltam is, de sajnos egy fatális véletlen miatt végül lemaradtam erről a különlegességről.
Sajnos azóta itthon nem találkoztam eladó darabbal.
Az Ebayen persze beszerezhető, de a postaköltséggel növelt ár már bizony túlságosan magas, így a Coleco Telstar Arcade egyenlőre álom marad :)

6876602.jpg

Coleco Telstar Combat - Ha már Coleco géppel kezdtem a sort, akkor a folytatásban is egy ilyen darabot mutatok be nektek. Ezúttal a Telstar Combat gépet ismerhetitek meg, amivel két játékos játszhatott egymás ellen, de a gépi ellenfelekkel szemben is felvehettük a játékban a harcot.
A kidolgozás és a külalak igazán katonai. A karok nem véletlenül kerültek így kialakításra, ugyanis a játékban harckocsikkal kellett csatázni. A karok végén tüzelésre szolgáló gombok kaptak helyet, amelyekkel írhattuk az ellenfeleket.

s-l640.jpg

Radio Shack TV Scoreboard - A klasszikus Pong vonalat erősítette a Radio Shack TV Scoreboard játékgépe is, ami azonban kidolgozásában eltért a hagyományos TV játékoktól.
Bár két kontroller tartozott a játékhoz, azok közül az egyik magát az áramkört is tartalmazta. Természetesen ennek a megoldásnak köszönhetően volt egy jóval kisebb és könnyebben kezelhető irányítókar és egy nehéz, kézbe abszolút nem illő darab is.
A dobozképen látszik is, hogy mennyire kontrasztos volt a két kezelő használat. Extra kiegészítőként a játék egy pisztolyt is kapott, amelyikkel a célbalövést lehetett gyakorolni.

s-l1600.jpg

Blaupunkt TV-Action - A német megoldás nagyon sokban hasonlít az előbb bemutatott Radio Shack TV játékhoz. Persze a német cég kellő eleganciával oldotta meg a játékgép kontrollerbe helyezését, aminek köszönhetően ha súlyban nem is, de legalább méretben hasonló lett a két irányítókar.

yp6k9kpturbxy8yywfknja0yte3ywe1ywuwognhnzjky2q1mzhimdu2yy5qcgetlqman80etm0capmfzqmuzqg8lqfzmi9wdwxzy21zl01eqv8vmjmzn2m5zmq2yjkzmwvlnmnimgqym2rjymeynthhowqucg5namiagaewaq.jpg

Elektronika Video Sport 3 - Egy klasszikus szovjet játékgép, ami bár formára nem tér el a többitől, de a maga nemében mégis különleges és ritka kincs.
Az irányítókarok itt is marokba foghatóak és extraként egy pisztoly is tartozik a játékgéphez.
Az Elektronika cég úttörőnek számított ezen a területen a Szovjetunióban és a játékaikra sokan ma is szívesen emlékeznek és sokan gyűjtik is azokat.

s-l1600_1.jpg

Interstate Pistol TV Game 1160 - Ezt a játékot most csak érdekességnek raktam be. Első ránézésre sokan azonnal rávágnák, hogy ez pontosan úgy néz ki mint a Videoton által gyártott Sportron.
Gondolom a hasonlóság nem a véletlen műve. Az Interstate azonban már több játékkal és egy extra pisztollyal várta a játszani vágyó gyerekeket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6014776914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása