Plasticart Tu-134
2019. március 28. írta: ToyaHSW

Plasticart Tu-134

tu134_2.JPG

Ahogy az elmúlt napokban bemutatott Plasticart Tu-154-es cikkben említettem, az elkövetkezendő napokban időről-időre feltűnik majd egy-két hasonló műanyag repülőgép.
Ezek felajánlás útján kerültek a gyűjteménybe az Otruba család ajánlott fel.
A Plasticart cég előszeretettel készített a baráti országokban készült repülőgépek alapján maketteket, így volt megtalálható náluk a kínálatban többek között a Tupoljev, az Iljusin és az Antonov sorozat több darabja is.

A repülőgépek kevés kivételtől eltekintve minden esetben 1:100-hoz méretarányban készültek, a néhány eltérő darab 1:72-es vagy 1:87-es méretarányban készült.

A ma bemutatásra kerülő Tu-134-es gép is az 1:100-as méretarányos makettek közé tartozik.
A Tu-134-est 1966 és 1984 között gyártották, ez volt az első olyan szovjet utasszállító repülőgép, ami nemzetközi légialkalmassági bizonyítványt kapott.
Ennek köszönhetően az Aeroflot mellett a gép feltűnt az Interflug, a LOT vagy a Malév flottájában is.
Természetesen egy ilyen sikeres típusról mindenképpen makettet kellett készítenie a Plasticartnak.

A Plasticart a többi maketthez hasonlóan ezt a gépet is kartondobozban, gumival átkötve adta ki. A csomagban megtalálhatóak voltak a nem túl részletesen kidolgozott elemek, a szokásos ragasztó, az ezüst színű festék, az összerakáshoz szükséges képes segédlet, valamint az elmaradhatatlan matricaív, tartó és orrnehezék is.
A 70-es évek makettezéséről már ejtettem szót. Elég ha csak arra gondoltok, hogy azt egyaránt művelték felnőttek és gyerekek is.
Természetesen a gyerekek nem tudták olyan minőségben megépíteni a maketteket mint a felnőttek, de ez nem volt gond, hiszen a készletek megfizethető árúak voltak.
Ha pedig jól sikerült az építés a gyerekszoba dísze lett egy-egy szebben megépített gép.
Sajnos persze ezek a makettek nem voltak védve a játékos gyerekektől, így nagyon sok gép összetörve vagy hiányosan végezte be sorsát a szemetesben.
Nagy szerencsém volt, hogy ez a pár darab ritka Plasticart gép hozzám került, hiszen így bár hiányosan de megmenthetem őket az utókornak.

Természetesen a minőséggel ebben az esetben is vannak gondok. A ragasztó már sok helyen elkezdett elengedni, a matricázás megkopott és erről a repülőről még a futóművek is hiányoztak.
Ez utóbbit 3D nyomtató segítségével pótoltam, de ezen kívül csak az apróbb hibákat javítottam ki a maketten és letakarítottam azt.
A makett ebben az esetben sincs tökéletesen elkészítve, hiszen a szárnyak és a test alsó fele ezen a repülőn is ezüstszínű volt eredetileg.
Persze ezt a hibát lehetne javítani, de akkor már új matricaív is kellene és lényegében ezzel az egész repülőgép átalakulna, amit viszont nem szeretnék.

A múzeumban ezzel a makettel is találkozhattok majd, de amíg nincs lehetőségem személyesen bemutatni nektek az NDK-ban készült műanyag repülőgépet addig maradnak a megszokott fényképek.

Ha kedvet kaptatok a régi NDK-s Plasticart makettekhez, akkor szeretném megemlíteni nektek, hogy a Reifra cég jelenleg is forgalmazza az eredeti minták alapján készített maketteket 15-20 euró közötti áron.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4814725337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr Dee 2022.12.18. 11:45:53

Mennyi ilyet ragasztottam össze:-)
süti beállítások módosítása