Csehszlovák távirányítós repülőgép
2019. január 10. írta: ToyaHSW

Csehszlovák távirányítós repülőgép

kdnturbolet_2.JPG

A mai napon egy Csehszlovákiában gyártott játékot szeretnék bemutatni nektek. A bejegyzésben a KDN által gyártott távirányítós Turbolet távirányítós repülőgéppel ismerkedhettek meg.
A második mondatban máris sikerült eloszlatnom a legnagyobb tévedést a játékkal kapcsolatban.
Sokan azt gondolják, hogy mivel Csehszlovák és távirányítós, így egészen biztosan az ITES cég készítette a játékot. Ez a feltételezés persze nem alaptalan, hiszen az ITES cég neve összefonódott a cseh játékgyártás távirányítós részével.
Persze ennek nem következménye, hogy minden távirányítós játékot ők csináltak. A Turbolet L410-es alapján készült repülőgép gyártásáért a KDN volt a felelős. A Turbolet repülőgépet 1979 és 1990 között gyártották. Ilyen gyártásidő pedig általában a sikeres játékokra jellemző.
Bár a KDN egy-két kivételtől eltekintve nem foglalkozott távirányítós játékok készítésével, a repülőgép egészen szépen sikerült.

A Turbolet repülőgépet távirányítós és óraműves szerkezettel ellátott változatban is készítették. Természetesen a gyerekek között a távirányítós volt a népszerűbb, azonban ennek ára megközelítőleg duplája volt az egyszerűbb változaténak.

Ahogy említettem a repülőgép távirányítós játékhoz képest szépen kidolgozott, még a panelek és a szegecsek is látszanak a műanyagból készült testen. A játék három jól elkülöníthető részre bontható, amelyek színben is eltérnek egymástól.
Az egyik a repülőgép fehér színű teste, a másik a kék első szárny, míg a harmadik a piros színt kapó hátsó szárny. A figyelmesebbek láthatnak a szárnyakon elhelyezve két propellert is, ami persze bír némi jelentőséggel a játék működése során.
Ami szembetűnő még a játékot látva az a távirányító formája. Nyugodtan kijelenthető, hogy rendkívül kényelmesen fogható, bár kicsit formabontó lett az irányításra szolgáló rész. A fogása kiváló és a kidolgozásnak köszönhetően remekül lehet manőverezni a repülőgéppel.
A távirányítóba két darab 1.5 V-os baby elemet kellett rakni, aminek a fedelét egy aprócska mozgatható szerkezet tette zárhatóvá.

A játék irányítása a szokásos bowdenes szerkezettel lett megoldva, ami a repülőgép első kerekét mozgatja. A játékot a két gomb megnyomásával tudtuk előre vagy hátra elindítani, míg a kormányzása a távirányítón található kormány szolgált.
Igazából összesen egy extra funkciót tartalmaz a Turbolet, ezt pedig a haladással együtt forgásba kezdő propellerek jelentik.
A dekoráció a repülőgép testén nincs túlzásba víve. Összesen a szárnyakon látszik a felségjelzésre utaló matrica, a lajstromjel azonban az évek alatt már lekopott a függőleges vezérsíkról.

Sajnos hazánkba viszonylag kevés ilyen játék került, így elég ritkának számít. Az árképzés ennek megfelelően ebben az esetben egy kicsit elrugaszkodott a valóságtól.
Szerencsére nekem sikerült most egy szép darabra szert tennem viszonylag kedvező áron. Működik, kormányozható és teszi a dolgát, így összesen csak elemet kellett beleraknom a kipróbáláshoz.

Természetesen a múzeumban ezzel a játékkal is találkozhattok majd, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9614553534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása