Távirányítós Presu Volga
2018. december 05. írta: ToyaHSW

Távirányítós Presu Volga

presuvolga_1.JPG

Nagyon ritkán szoktam nektek hiányos vagy hibás játékokat bemutatni. Ennek első sorban az az oka, hogy a hiányos játékokon nagyon nehéz bemutatni milyen is lehetett hibátlan állapotban.
Ezen az elvemen akkor szoktam változtatni, ha valóban ritka régi játékról van szó.
Ebből a bevezetőből már gondolhatjátok, hogy a mai napon egy ilyen ritka kincs bemutatására kerül sor. Ezúttal egy szebb napokat látott Presu Volga autót szeretnék bemutatni nektek, amit reményeim szerint előbb-utóbb sikerül majd ismét működőképes állapotúra varázsolnom.

Az 1:20-as méretarányban készült kisautót a Presu 1967 és 1972 között gyártotta. Ez elég rövid időszaknak számít és elég régen is volt már, így manapság bár lehet szép állapotú darabokra is bukkanni az Ebay-en, azok ára kb. az eget verdesik.
A Volga előtt a Presu gyár olyan autókat készített mint a Presu-Limousine, a távirányítós Wartburg 311 vagy a Tatra 603-as. A Volga a Chevrolet távirányítós autóval volt egyszerre gyártásban.

A Volgáról érdemes tudnotok, hogy akkoriban sem számított hétköznapi autónak. Általában vállalati, termelőszövetkezeti vagy párt vezetők autója volt és komoly státusszimbólumnak számított.
A gyerekkoromból még emlékszem az utcán elsuhanó szürke és fekete változatokra.
Persze a játékváltozat ettől jóval színesebb és vidámabb lett. A Presunál bár készítettek egyszínű változatot is, mégis sokkal inkább jellemző volt a két tónusú fényezéssel készített játék.
Készült kék-piros, kék-zöld, fehér-piros, fehér-kék ás zöld-fehér színekben is.
A karosszéria és az alváz is műanyagból készült, míg a díszítés krómozott elemekből állt. A kor többi autójához hasonlóan a Presu Volga is működőképes fényszórókat kapott, amelyeket a távirányítóról lehetett felkapcsolni.
Ebben az időben még a hosszú távirányítót használták az NDK-ban, amiben két darab 1.5 V-os góliát elemet kellett behelyezni.

volga_gas_21_volga_gaz_21_presu_ddr_gdr.jpg

Fentebb a bejegyzésben láthattok képet egy teljes pompájában megmaradt Presu Volgáról is. A hozzám került változat egy kicsit viseletesebb ettől.
Ami ránézésre látszik, hogy nincs meg a távirányítója, a hátsó lökhárító és a lámpák, a kerekekről a dísztárcsák  valamint elölről hiányoznak az irányjelzők és akkor még szót kell ejtenem a belső részről is, ami azt jelenti, hogy a világítás és maga a motor és a hajtás is eltűnt az elmúlt évek alatt.
Remélem idővel sikerül majd ezeket a hiányosságokat pótolnom. Nagyon bízom benne, hogy szembejönnek majd velem a kompatibilis alkatrészek, amelyek beépítése már nem jelenthet gondot.

Persze a játék ezek hiányában is fontos része a szocialista játéktörténelemnek, így bármelyik állapotba is kerül a jövőben a játék, a múzeumban mindenképpen találkozhattok majd vele.
De amíg eljön ez az idő, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8914438754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása