Öt őrült űrjármű a 60-as, 70-es évekből
2018. szeptember 18. írta: ToyaHSW

Öt őrült űrjármű a 60-as, 70-es évekből

A játékgyártók fantáziája végtelen volt régen és most is az. Ennek köszönhetően sokszor kaptunk gyerekként olyan játékokat, amelyek mai szemmel leginkább megmosolyogtatóak.
Persze ez semmit nem von le ezeknek a játékoknak az értékéből, hiszen a szórakoztatás volt a céljuk nem pedig a fizikai realitás.

Nézzük át akkor együtt, hogy melyik játékok voltak azok amelyek megmosolyogtattak engem.

pg9ewc1pjyow_500.jpg

Ilyen volt a Lemezárugyár által készített Holdautó, de hozhattam volna példának a Yoshiya Orbit Explorerét is. A jármű mind a két esetben kapott egy fúvókát a tetejére, ami egy labdát emelget magasra.
Ez itt a földön működőképes megoldás, de az űrben vagy a holdon valószínűleg a labda az első felemelkedés után sokára, rosszabb esetben pedig egyáltalán nem térne vissza a fúvókára.

01_robby_construction_roller_robot_01_2-28-6.jpg

Utakra mindenhol szükség lehet. Így gondolhatták a Daiya játékgyár mérnökei, akik a földi úthengerük ülésébe egy robotot ültettek, átfestették a játékot majd űrben használatos úthengerként újra értékesítették azt.
Itt persze ismét bejön a fizika és komoly kérdéseket vet fel, hogy egy földtől kisebb tömegvonzással rendelkező bolygón hogyan hengerelne ez a gép bármit is :)

s-l1600.jpg

A VW Bogár bárhol elmegy. Legalábbis átalakításokkal egészen biztosan. A Volkswagen dicséretének is beillik, hogy néhány játékgyártó úgy gondolta, hogy annyira időtálló a konstrukció hogy még a holdon is bevethető lenne.
Persze ettől sokkal prózaibb az ok. Az eladhatatlan játékok gyártásának leállítása helyett egyszerűbb megoldás volt egy új doboz, egy új festés, néhány extra kiegészítés és egy kitalált név és máris vették a játékot mint a cukrot :)

xz7_large.jpg

Nagyon sok ehhez hasonló játékkal találkoztam, de valamiért mégis az ATC által gyártott Space Ship XZ.-7-esen akadt meg a szemem.
Ez egy űrhajó. A szemfülesebbeknek rögtön feltűnik a tetőn található rotor, aminek az űrben kb. semmi értelme nincs. Persze ha lerepülne a szerkezet tetejéről a korong, akkor talán valamit bele lehetne magyarázni a dologba, de így mentség se nagyon van rá.
Mint írtam számtalan gyártó készített hasonló játékot, volt aki még a forma átdolgozására sem vette a fáradtságot és a lendkerekes helikopterét látta el kicsit 'űrhajósabb' festéssel és adta ki a játékot.

vintage-universe-space-rocket-jeep-friction-tin-toy-tinplate-car-japan-1960s.jpg

Tudom kicsit vicces a képen látható játék, de sajnos ez is teljesen komoly. Ezt a darabot az egyik Japán gyártó követte el és Universe Space Jeep néven forgalmazta.
Persze ez sem egyedi dolog, hiszen elég az USSF Space Jeepre vagy a Hayashi Universal Truckjára gondolni.
Gondolom nem kell mondanom sem, hogy ezek is minimális befektetéssel készült, eredetileg pályafutásukat földi autókánt kezdő játékok.
Én elhiszem, hogy a Jeepnek remekek a terepjáró képességei, de megmosolyogtató lenne az űrben látni ezt a terepjárót.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr514248003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetetlen Dodó 2018.09.18. 21:13:13

Ha nem csal az emlékezetem, akkor a magyar holdjárót az 1963-as, első játékkiállításon mutatták be.
Volt egy gazdag osztálytársam, annak minden ilyen hülyeséget megvettek a szülei.
Ostoba játék volt, ha az emberfia bekapcsolta, lehetett nézni, ahogy bolyong a parkettán.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2018.09.22. 09:47:21

Az űrbogár nagyon Iron Sky! 8-)
(Iron Sky: nézd meg IMDB-n, ha nem ismered.)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2018.09.22. 09:53:15

Most nézem, hogy az űrúthengert meg Robby the Robot vezeti az 1956-os Forbidden Planet-ből. Nagyon menő! (Meg később is szerepelt egy csomó másik MGM filmben/sorozatban.)
süti beállítások módosítása