KDN Rotocar Mercedes 230SL
2018. július 18. írta: ToyaHSW

KDN Rotocar Mercedes 230SL

rotocarmercedes1.JPG

A mai napra egy lendkerekes kisautót tartogattam nektek, amit a szomszédos Csehszlovákiában gyártottak. A cseh játékgyártás több szereplős volt, hiszen az ITES mellett olyan gyártók versenyeztek a szülők pénztárcáinak tartalmáért mint a SMER, a KDN, az Igra vagy a Tatrasmalt.
Szinte minden gyártó készített mindent, így egyaránt meglehetett találni a termékpalettán a lendkerekes kisautókat, a távirányítós autókat, az óraműves játékokat, az építőkockákat és természetesen a lányos játékokat is.
Mivel a gyárak a belső piacon kívül a KGST országokat is ellátták, így hozzánk is jutott a jóból. Ennek köszönhetően került a birtokomba a ma bemutatásra kerülő KDN lendkerekes kisautó is.

A Rotocar sorozatból a Mercedes 230SL-t sikerült megszereznem. A Rotocar név onnan ered, hogy egy kar segítségével kormányozható volt az első kerék, ami egy lendkerekes autónál elég szokatlan megoldás.
A Rotocar sorozatban olyan autók voltak megvásárolhatóak mint a Porsche 356B, a VW 1300 Bogár, a VW 1600, a VW Transporter T1 és a most bemutatásra kerülő Mercedes 230 SL.
Mint a felsorolásból is kiderül a sorozat készítői a német autókat preferálták, ami a szocializmus időszakában nem volt túl gyakori.
A játék gyártása 1979-ben indult és minden Rotocar sorozatban szereplő típus megjelent a Minicar sorozatban is (itt nem volt kormányozható az első kerék).
A játék nem volt különösebben olcsó, hiszen 16 koronát kellett érte leszurkolni a játékboltok pénztárainál.

A színválaszték viszonylag puritán volt, hiszen összesen fehér-fekete, fehér-piros, kék-fekete és kék-piros színekben volt megvásárolható a műanyagból készült kisautó.
Az első típus krómozott lökhárítókkal és hűtőráccsal került a boltokba, de a későbbiekben ezt leváltotta a fekete színű díszítés.
A játék tényleg nagyon szép állapotban maradt meg. Egy kis szerelés és olajzás volt rajta és némi takarításon kellett átesni, de ezeket követően azonnal működőképes lett. Sajnos az autó doboza nincs meg, de ennek ellenére nagyon örülök, hogy egy újabb Csehszlovák különlegességgel bővülhetett a gyűjtemény.
Természetesen ezt a lendkerekes kisautót is láthatjátok majd a múzeumban, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2914121737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása