Érdekesebb Jugoszláv játékok
2018. június 12. írta: ToyaHSW

Érdekesebb Jugoszláv játékok

Természetesen a szomszédos Jugoszláviában is készültek olyan játékok, amelyekkel akár mi is találkozhattunk a boltok polcain, de nyaralások alkalmával is kisírhattunk egy-egy szebb darabot a szülőktől.
Az ország legnagyobb játékgyártójának a Mehanotehnika számított, akik számtalan különböző játékot gyártottak a kislányoknak és kisfiúknak.
Itthon persze a távirányítós autók a legismertebbek, de készültek még nagyszerű játékok a szomszédban. Ma ezek közül mutatok be nektek néhány darabot.

mehanotehnika-izola---elektro-fliper---star-mission_594800b469bf8.jpg

A flipper játékok a szomszédban is nagy népszerűségnek örvendtek, így természetesen a Mehanotehnika ilyen játékokat is gyártott. A képek a legismertebb darab a Star Mission látható, ami valljuk be kísértetiesen hasonlít a Lemezárugyár által kifejlesztett Ding-Ballra.
A jugoszlávok természetesen bérgyártást is vállaltak, így flipperjük az amerikai piacokon került forgalomba. A felépítés és az elv minden esetben azonos volt, így csak a grafikát kellett lecserélni, ami költséghatékony megoldásnak számított.

8f7315e0-d8e1-11e6-889c-4c36d3669b87.jpg

Távirányítós autóban sem volt hiány a jugoszláv boltok polcain a Mehanotehnikának köszönhetően. Persze itt sem saját fejlesztésekről van szó, egyszerűen bérmunkában gyártottak játékokat a Schucconak, amelyeket a saját belső piacon is értékesítettek.
A BMW-n kívül, Mercedes és Puch távirányítós autó is lekerült a gyártósorokról.

vintage-mehanitechnika-toy-telephone-set-boxed-made-in.jpg

A telefonok számítottak a cég itthon is ismert termékének. Ezt volt a legegyszerűbb beszerezni. Természetesen számtalan változatban gyártották a két irányú kommunikációra kifejlesztett rendkívül egyszerű szerkezeteket, de ez abban az időben bőven elég volt a gyerekeknek.
Érdekességként szeretném megemlíteni, hogy ebből a játékból is készült nyugatra. Többek között a G.I. Joe telefonokat is a Mehanotehnika Izola követte el.

slikamehanotehnika-mali-doktor-160014857v800h600.jpg

Hagyományos játékokból sem volt hiány az egykori Jugoszláviában. Készítettek itt orvosos, boltos, konyhai játékokat is. Ezek természetesen mind a mai napig beszerezhetően.
Ki sem találjátok, de ezekért a játékokért is a Mehanotehnika volt a felelős.

s-l500.jpg

És természetesen az autók mellett készültek vizes játékok is. Ezek egy része is Schucco licensz alapján került legyártásra, azonban itt már némi önállóságot is mutattak a jugoszláv fejlesztők és igazán kreatív saját játékokat is készítettek.
Szerencsére nagyon ritkán ezekre is rá lehet akadni a neten és ha jó áron megvásárolhatóak, akkor érdemes a gyűjteménybe elmenteni őket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3214039134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása