Plasticart MI-4 Helikopter makett
2018. február 09. írta: ToyaHSW

Plasticart MI-4 Helikopter makett

plasticartmi4_1.JPG

Mint tudjátok a maketteket és modelleket legalább annyira részének tartom a 70-es, 80-as évek játékainak mint mondjuk a távirányítós autókat vagy a lemezjátékokat.
Ennek persze az is az oka, hogy nagyon sok makettet kaptunk gyerekkoromban, amelyeket több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel aztán össze is raktunk öcsémmel.

Bár a 70-es években elég korlátozott volt a boltok kínálata ezen a területen, de a szocialista piacot tökéletesen lefedték a Szovjetunióban, az NDK-ban és Csehszlovákiában gyártott makettek.
A Szovjetunióban több gyártó, a cseheknél a KP, a Smer és az Igra, míg az NDK-ban a Plasticart foglalkozott ezekkel az összeragasztható makettekkel.

A mai napon egy újabb Plasticart darabot szeretnék bemutatni nektek a gyűjteményből. Ezúttal egy érintetlen MI-4-es helikopter makettjét vehetitek majd közelebbről szemügyre a fotók segítségével.
A doboz egyszerű karton, de a lényeg látszik rajta. A felső részt a MI-4-es uralja, de azért egy kisfiú is helyet kapott, aki a rotorral és a helikopter testével látható a kezében.
A doboz oldalsó részén néhány gyártóra utaló azonosító jel és pár egyéb termék rajza kapott helyet (MI-1, MIG-21, Saab J-35). A doboz nem volt fóliázva, egyszerűen gumival átkötve volt megvásárolható az áruházakban.
A tartalom a megszokott megtalálható bent az ezüst színű géptest, a fekete rotor és az átlátszó plexi elemek is. Egy fém tubusban valószínűleg ragasztó, a megszokott matricák, sőt még az egyensúlyozáshoz használatos gyurma is megvan a dobozban.
Természetesen a leírás sem hiányozhat - bár azt már egy kicsit megviselte az idő.

A gyűjteménybe ebben az összerakatlan állapotába került be ez a kincs, amit egy aukción vásároltam igen kedvező áron. Mint tudjátok van még néhány olyan álmom, amit szeretnék újra beszerezni a gyerekkorom makettjei közül, de kezdetnek ez a néhány darab is bőven megteszi (még van amit nem láttatok).
De remélem egyszer majd az utamba sodorja az élet az annyira keresett eredeti dobozos TU-144-est, TU-154-est és a nagyon vágyott Vostok űrhajót is elfogadható áron.
Ha valaki Németországból nézi az oldalt és talál jó áron egy ilyen készletet az segítheti ezzel is a múzeum gyarapodását :)

Természetesen a MI-4-es is látható lesz nyitott dobozzal a múzeumban, de addig míg ezt személyesen nem tudom megmutatni nektek maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1213650548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Gombóc 2018.02.11. 03:13:16

Nálunk elvileg van egy eredeti dobozos Tu-144-es. Annyi vele a bibi, hogy a nagyobb alkatrészek, (törzs, szárnyak), már le vannak szedve az öntőcsapokról.

Munro 2018.02.11. 07:44:43

A J35 és a TU-154 is megvolt nekem régen, sajnos már nincsenek meg,
de a TU-144 megvan összerakva :)

ToyaHSW 2018.02.11. 13:49:15

@Sir Gombóc: Jó neked :)
@Munro: És persze neked is :)

MDS 2023.04.28. 09:24:26

De jó látni! Nekem egy Mi-10 maradt meg, pontosabban jó pár éve megvettem. Összerakatlan, hiánytalan.
süti beállítások módosítása