Műanyag Star teherautó
2017. november 17. írta: ToyaHSW

Műanyag Star teherautó

star1.JPG

Ismét egy igazi klasszikus játékot tudok veletek megosztani a Thold családnak köszönhetően, akik gyerekkori játékaikat ajánlották fel a gyűjteménybe.
Ezúttal a Lengyelországban gyártott, műanyagból készült Star teherautót mutatom be nektek. Sokan magyar játéknak gondolják ezt a fröccsöntött teherautót - olyan gyakorisággal fordult elő itthon a majálisok, búcsúk vásárain - azonban egy igazi lengyel játékról van szó ezúttal.

Az FSC Star teherautót már tényleg csak az idősebb korosztály ismerheti, hiszen a szocialista utcaképnek szerves részét képezte a lengyel teherautó márka.
Ennek köszönhetően szinte természetes is volt, hogy játék változatot is készítettek belőle, ami mind külföldön, mind pedig itthon gyorsan népszerű lett. Ez persze első sorban az árának és a teherautó méretének volt köszönhető.
Az olcsóság persze az anyaghasználatban tetten érhető, hiszen manapság már szinte az összes darab hiányos és törött - nincs ez másképp a ma bemutatásra kerülő darabbal sem.
Mivel az FSC Star játék változata azonos alvázra épült, így szinte természetes hogy több változat is a boltok polcaira került belőle. Itthon általában a Cement tartályokkal és a platóval felszerelt változatok voltak megvásárolhatóak, de létezett még tűzoltó, mixer, billencs, kukás, üzemanyagos és konténeres változat is.
A kidolgozás viszonylag igényesnek volt mondható, hiszen külön irányjelzőket, lámpákat, hűtőmaszkot és egyéb apró részleteket is kapott a teherautó és a színválaszték is viszonylag nagynak számított (piros, zöld, sárga, kék és világoskék fülkés teherautó is készült).

Ahogy már említettem a játék olcsósága a műanyag minőségének köszönhetően volt alacsonyan tartható. Nem az a kemény pattanós műanyagból készült játékról van szó, hanem a hajló és pillanatok alatt eltörő műanyagból készült a teherautó, amit itthon leginkább a kisiparosok használtak csak.
Ennek a kidolgozásnak köszönhetően már egy kicsit erősebben lenyomott autónak is képes volt pillanatok alatt eltörni az alváza vagy bármelyik másik eleme. A különálló elemek rögzítése sem sikerült tökéletesen, ennek köszönhetően a helyzetjelzők, az irányjelzők és a lámpák is gyakran kiestek a helyükről és elvesztek.

Hozzám két változata került a teherautónak, amelyek közül most a cementes tartállyal felszerelt változatot mutatom be nektek. A fényképeken láthatjátok, hogy bizony ezt a teherautót tényleg megviselte az idő.
A gyenge műanyagnak köszönhetően több helyen elrepedt a játék és a már említett irányjelzők és helyzetjelzők is hiányoznak róla. A tartályokat lezáró kupakok sem voltak meg, de ezeket szerencsére sikerült pótolnom, valamint a darabokra esett felépítményt is valamennyire helyre állítottam.
A fülkék látható egy égés nyom is, de szerencsére a plexi és a futómű viszonylag épségben megmaradt.
Látszik, hogy a srácok szerették és nyúzták gyerekkorunkban ezt a játékot, amit meg is tudok érteni. Nagyszerű teherautó volt az FSC Star játék változata, amit lakásban és szabadban is szívesen használtunk.

Örülök, hogy rögtön két változatban is bekerült a gyűjteménybe. Természetesen a múzeumban ezeket a teherautókat is megtekinthetitek majd, azonban a kipróbálás szerintem ebben az esetben a gyenge anyagminőség miatt elmarad majd.
Amíg élőben nem láthatjátok, addig jönnek a szokásos fotók.

Hamarosan pedig a másik FSC Star teherautót is bemutatom majd nektek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1013294691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása