Lendkerekes DDR Plaho Bus
2017. szeptember 27. írta: ToyaHSW

Lendkerekes DDR Plaho Bus

plahobus1.JPG

Igazából nem tudom a pontos nevet és a gyártót, de ezt az adatot találtam a Thold családtól kapott játékról, így maradunk a Plaho Bus elnevezésnél ezúttal. Természetesen ezúttal is egy NDK-ban készült játékról van szó, ami bár nem olyan szép mint a már bemutatott Bison busz, de mégis kultikus darabnak számít.
Érdekes, hogy bár buszgyártás nem volt a szocializmusban az NDK-ban, de ennek ellenére mégis a játékgyárakból folyamatosan kerültek ki a lendkerekes buszok különböző változatai.

A most bemutatásra kerülő darab sem kidolgozásában, sem pedig részletgazdagságában nem ér a már bemutatott Bison nyomába, de valószínűleg az előállítási költségei és az ára is jóval alacsonyabb volt ennek köszönhetően.
A lendkerekes busz három részből áll, amelyek műanyagból készültek. Az első az alváz, amibe az ülések és a vezetőállás is helyet kapott, valamint az alváz aljára különösebben nem elrejtve a lendkerekes szerkezet is megtalálható.
A második rész az átlátszó plexiből készült ablak, ami egy darabból került kidolgozásra.
A harmadik rész pedig a jármű felső része, ami hajlékony műanyagból került legyártásra és ez adta meg lényegében a busz formáját.

Kereséseim alapján elmondhatom, hogy a felső rész színe változott játékonként. A fehéren kívül még sárga változatra sikerült ráakadnom.
Természetesen a külső is viszonylag szépen kidolgozásra kerül. Van krómozott hűtőrács és lökhárító elől és hátul, valamint kevésbé szépen kidolgozott irányjelzők és lámpák.

Az első tengely egyszerű pattintásos megoldással van rögzítve, így az eltávolítása is nagyon egyszerű. A hátsó lendkerekes futómű pedig dupla széles gumikat kapott, amelyek műanyagból készültek.
A felajánlás által gyűjteménybe került játék nem volt éppen a legfényesebb állapotban, de ez egyáltalán nem gond. Mint tudjátok imádom az olyan játékokat, amelyeket használtak és látszik, hogy valakinek kellemes órákat szerzett.

Ennek megfelelően az első lökhárító törött volt, a hátsó teljesen hiányzott, az egyik hátsó lámpa volt csak meg, míg elölről a két irányjelző hiányzott. Az autó valahogy mindig szétesett a kezemben és ráadásként az egyik első kerék is hiányzott.
Első lépésben természetesen a szokásos tisztításon esett át a játék, majd a lendkerék kapta meg a hosszú működéshez elengedhetetlen kenést. Ezt követően a lökhárítókat pótoltam. Az első lökhárító pótlása egyszerű volt, hiszen lényegében egy másik játékból emeltem át egy darab műanyagot erre a kisautóra.
A hátsó lökhárítóval gondban voltam, ugyanis a másik átemelhető lökhárító nem volt elég széles. Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy korra annyira jellemző sarkokra kerülő lökhárítós megoldást alkalmazom.
Az első kerék hiányával szintén megszenvedtem. Szerencsére találtam itthon egy rossz Mercedes felnit, ami arany színű volt és még méretben is megegyezett. Erre kellett műanyagból egy kereket gyártatnom. A fotókon látszik a kerék még fehér, azonban azóta megkapta a festést és már eredeti pompájában van rajta a buszon.

A hátsó lámpát és az első irányjelzőket még nem pótoltam, mivel ezekre még nem volt időm. Természetesen alkalomadtán majd a három hiányzó világításhoz tartozó műanyag alkatrész is felkerül a játékra.

Nagyon örülök, hogy egy újabb NDK-s busz került a gyűjteménybe, ami bár nem szép de mégis igazi 80-as évekre emlékeztető formával repít vissza bennünket az időben.
Természetesen a múzeumban majd megnézhetitek és kipróbálhatjátok a játékot Ti is, de addig maradnak a megszokott fotók.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr412903998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brabham 2017.09.28. 07:13:10

Szeretem ezt a játékot, szerintem jól eltalált formája van. A lendkereke kenés nélkül borzasztó ronda hangot ad (gondolom a szerkezet lemez burkolata is besegít) de megfelelő kenéssel van egy, a buszhoz jól passzoló "gép" hangja. Egész más mint a kínai lendkerekes, magyar lendület, vagy Anker lendkerekeseké. Az első irányjelzők és a hátsó lámpák azonosak, így az egyetlen megmaradt darabból legyártható mind.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.09.28. 17:46:37

Volt ilyenem és nagyon szerettem. Úgy emlékszem, hogy nagyon könnyű volt szétszedni és összerakni roncsolás nélkül, így nálam szélvédő és felső, fehér keret nélkül a Schenk játékkatonáimat szállította.

ToyaHSW 2017.09.28. 18:49:18

@Brabham: Azóta már elkészítettem a hiányzó alkatrészeket is és fel is kerültek a játékra a mai napon.
Szerencsére vannak itthon ilyen színben hasonló műanyag darabok innen-onnan, így a pótlás csak idő kérdése volt.

ToyaHSW 2017.09.28. 18:49:56

@Sam. Joe: Na ez meglepett. Azt hittem Matchbox szállítóként üzemelt nálad.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.09.29. 17:19:50

@ToyaHSW: Óh, hát gyerekként játszottam én mindennel. Felnőttként maradt csak a Matchbox. Meg hát arra a célra létezett ez a célszerszám:
matchboxmemories.blogspot.hu/2008/03/convoy-premiersorozat-cy-1-car.html
süti beállítások módosítása