Norma távirányítós teherautó
2016. február 26. írta: ToyaHSW

Norma távirányítós teherautó

normadomper1.JPG

Az egykori Szovjetunióban készült játékokról mindig szívesen írok. Mindegyik játék egy kicsit különleges volt, amelyek közül a távirányítós autók teljesen eltértek a kor irányzatától.
Talán ennek is köszönhető, hogy nagyon ritkán romlottak el és minden a mai napig üzemképes állapotban lehet fellelni azokat.

A most bemutatásra kerülő dömpert a Norma cég készítette és egy két darabból álló "kollekció" egyik darabja. A teherautó felépítésben nem tér el a többi Norma gyártmányú kisautótól. Az elemet a játékban kell elhelyezni, aminek köszönhetően a távirányító méretét sikerült jelentősen lecsökkenteni.
A motor a hajtást nem fogaskerekek segítségével, hanem két aprócska dörzskerék segítségével viszi át a hajtott kerekekre.
Az irányítás szintén eltér a megszokott megoldástól. Itt egy vastagabb acéldrót viszi át a mozgást a kormányról a kerékre, ami mindig megmarad az adott állásban. A többi játékban megszokott rugós visszahúzás itt nincs, így lényegében soha nem kell rátartanunk az aprócska kerékre.
Persze ennek a megoldásnak a hátránya, hogy minden kormánymozdulat erőkifejtést igényel és ügyelni kell a bowden megfelelő kenésére is.

A robosztus motor soha nem romlik el és a 4.5 V-os elemet a fülke lepattintása után pillanatok alatt a helyére tudjuk illeszteni. A színválaszték legjobb tudomásom szerint kimerült a piros és zöld fülkében, míg a dömper rész csak sárgában készült.

Az én példányom is több darabból állt össze, köszönhetően a rendkívül törékeny műanyagoknak. Az elmúlt közel 50 év megtette hatását és minden műanyag alkatrész könnyen pattan, reped és törik,
Szerencsére ettől már nem kell tartani, hiszen a Norma dömper is üzemképesen várja a múzeum megnyitását a polcon.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr788421060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása