Cipőre szerelhető korcsolya
2016. január 03. írta: ToyaHSW

Cipőre szerelhető korcsolya

jegkori1.JPG

Beköszöntött a tél, így ahogy repkednek a mínuszok úgy gondoltam a retro vonalon is induljunk el egy kicsit a tél irányába. Az én gyerekkoromban a nyáron focipályaként funkcionáló területeket télen korcsolyázók vették általában birtokba köszönhetően lelkes szülőknek, akik energiát nem sajnálva éjszaka locsolással jégpályákat varázsoltak az emeletes házak közé.
Ilyenkor jött jól a korcsolya, amivel ezeket a pályákat már birtokba vehettük. Volt természetesen rendesen felhúzható, fűzős változat (sőt én igazából csak ilyenre emlékszem) és cipőre, csizmára felszorítható jóval egyszerűbb és olcsóbb is.

A korcsolya kialakításban csak az oldalsó kampókban tért el a hagyományos korcsonyáktól. Ezek a kampók egy menetes szár segítségével voltak állíthatóak és a szükséges erősséggel a cipőhöz szoríthattuk őket. Ehhez egy kis kulcs szolgált segítségül, ami szerencsére megmaradt a korcsolyával együtt.
Persze nem volt olyan vagány mint a szovjet jégkorongos korcsolya vagy a fehér műkorcsolya, de bőven megfelelt a téli estéken a csúszkáláshoz, ráadásul játszi könnyedséggel lehetett kölcsönadni a haveroknak is.

Ez a klasszikus darab is Aranyi Zoltánnak köszönhetően gazdagította a gyűjteményt!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr888224180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fynndafrail 2016.01.03. 23:18:49

Nekem volt egy pont ilyen korcsolyám, nagyon izgalmas dolognak tűnt kezdetben. Kokrétan míg le nem tépte a cipőm talpát. Aztán a cimborám cipőjéét is. Ez egy tipikusan borzalmas átkosbeli (vagy régebbi?) találmány volt, még csak rövid távú élvezkedésre sem alkalmas. Vagy leesett a cipőről, vagy tönkretette azt.
De ha azt nézzük hogy most a felemlegetése már elveszettnek hitt, kellemes emlékeket idézett fel, már megérte az a pár órás kínlódás vele...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.01.04. 13:50:29

Hú, igen, mi is az öcsémmel ilyen korcsolyát kaptunk Karácsonyra kb. 8-9 éves korunkban, de király volt, ezzel tanultunk korcsolyázni!

Ahogy az előttem szóló írja, nem volt éppen alkalmas arra, amire készítették, mert megfelelő cipő esetén is hamar leesett, de még így is szerettük, főleg mert nem volt más (akkor még nem volt a boltokban rendes hokikorcsolya). Csak erős, kemény talpú cipővel működik, a gumitalpról pár lökés után simán leesik.

Amikor már komolyabban nyomtam a tavakon a korcsolyát, szinte minden nap kint voltunk korizni sötétig, megunva a folyamatos csavarozást, szereztem egy katonai bakancsot (azaz surranót), és annak a bőrtalpát kifúrva rácsavaroztam a korit. Na, az már működött, csak túl nehéz volt. A végső megoldás aztán már egy rendes hokikorcsolya volt.
süti beállítások módosítása