ME-060 kínai távirányítós lemeztank
2017. március 02. írta: ToyaHSW

ME-060 kínai távirányítós lemeztank

me060_2.JPG

A régi kínai játékok a reneszánszukat élik. Sokan kedvelik és gyűjtik ezeket a rendkívül strapabíró régi lemezjátékokat. A gyerekkoromban nekem valahogy kimaradtak ezek a játékok (talán csak néhány lendkerekes változattal találkoztam), ennek ellenére azonban igyekszem a jövendőbeli múzeum kínálatát felturbózni egy-két kínai ME játékkal.

Ezúttal az ME-060-as távirányítós lemeztankot szeretném bemutatni nektek, ami a maga idejében nem volt egy különösebben vágyott vagy különleges darab, de az idő múlásával egyre több gyűjtő kedvencévé vált.
Nézzük akkor ezt a 60-as évek végén készült lemezjátékot. A tank hűen követi a kínai játékokra jellemző vonalat. A grafika szép és színes, ami a terepen nem lenne előnyös azonban egy játékon kifejezetten jól mutat.
A torony tetején egy átlátszó sárga búra található, míg a cső végén egy piros műanyag kapott helyet. Mind a kettőnek jelentősége van, amire majd később kitérek.
Ezen kívül egy antenna található a harckocsi testén, ami általában hiányzik és csak a tényleg játszatlan változatok kiváltsága. A pótlás nem túlságosan nehéz, én is megoldott egy lemezcsavar és egy műanyag antenna segítségével (bár ez a képeken még nem látszik).
A távirányító a megszokott kék lemez, amin az előre és hátra haladás gombjait találhatjuk, valamint két darab 1.5 V-os góliát elemnek ad helyet.
Az alsó részen található a gumitalp, amit egy lemez kapoccsal fogtak össze. A funkcióját ellátja és elősegíti a kapaszkodást is.
De nézzük hogyan is működik a játék.

A legfontosabb dolog, amit tudni kell az ME-060-asról, hogy nem kanyarodik. Összesen előre vagy hátra lehetett vele haladni. Az oldal irányú mozgásokhoz szerintem a távirányító vezetéket kellett rángatni.
Ha elindulunk a harckocsival valamelyik irányba, akkor a motor elindulásával együtt kelepelő hangot hallhatunk ami a géppuska lövéseinek hangját jelezné. Ezen kívül a torony tetején található sárga plexi búra alatt felgyullad egy lámpa és a torony végén található műanyag kupakban található lámpa is fényt ad ki. Ez utóbbi a torkolattüzet jelezné.
Ha a tankkal haladunk valamelyik irányba, akkor a torony is mozog jobbra-balra.
Mivel összesen ennyire képes az ME-060, így az élvezeti értéke sem túlságosan magas. Viszonylag hamar megunható játék volt és sokan inkább itt-ott szétszerelték vagy egyszerűen durván bántak vele, aminek a lemeztest látta kárát.
Ezért is nehéz szép állapotban megmaradt példányokhoz hozzájutni.

Az általam vásárolt darab sem volt tökéletes (és még most sem az). A már említett antenna hiányán kívül a távirányító gombjai hiányoztak és mozgásképtelen volt a jármű.
Szerencsére a távirányítóhoz sikerült esztergáltatnom az eredetivel szinte teljesen megegyező gombokat, azonban a meneteléssel megszenvedtem. Sok próbálkozás után volt csak hajlandó megmozdulni a harckocsi, azonban már jön-megy, kelepel és világít.
Sajnos a lövegből hiányzik az izzó, de ezt lehetséges hogy pótolom még majd valamikor.
Az állapota szép, nincs rajta kopás vagy sérülés, így tényleg örülök hogy sikerült megmentenem az utókornak egy ilyen játékot is.

Remélem alkalomadtán majd lesz lehetőségetek kipróbálni és csatába indulni vele mondjuk egy PIKO harckocsi ellen :)
Erre a múzeumban meglesz a lehetőségetek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6712308105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conan The Librarian 2017.03.03. 19:05:42

Előjöttek az emlékek! Nagyon király amúgy az egész blog, csak így tovább! :)

ToyaHSW 2017.03.03. 19:08:17

@Conan The Librarian: Igen, elég magas a nosztalgia faktor az oldalon, de más játékok és egy más világ volt.
Igyekszem a jövőben is hasonló játékokkal jelentkezni, szerencsére van még mit bemutatni.

Palcso 2017.04.09. 20:56:45

Üdv!
Ma sikerült hozzájutom egy ilyen tankhoz. Lehetséges az, hogy a távirányítóban belül a két pólus nincsen összekötve hanem maga a fém távirányító viszi át az áramot? Esetleg kérhetnék egy képet a távirányító belsejéről?
Válaszát köszönöm!

ToyaHSW 2017.04.09. 22:19:39

@Palcso: Mellékelek pár képet a távirányítóról. Mivel nem akartam kicsinyíteni rajta semmit, így linkeket adok.

www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=897DSC_0016_1_.jpg
www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=276DSC_0017_1_.jpg
www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=866DSC_0018_1_.jpg

Remélem tudtam segíteni.

Palcso 2017.04.11. 19:43:31

@ToyaHSW: Szia! Köszönöm a képeket! Nálam is ugyan így van bekötve, ezért nem értem, hogyan működik mert a negatív pólus nincs bekötve sehova, csak a fém elemtartó házhoz ér hozzá. Nálad ez így működik? (Remélem a tegeződés nem baj!)
süti beállítások módosítása