Mentendő játékok 2
2024. május 16. írta: ToyaHSW

Mentendő játékok 2

img_2743.JPG

Néhány hete keresett meg az interneten Elek Boldizsár, akinél volt néhány érdekesebb régi játék amelyek árának meghatározásában igyekeztem neki segíteni.
Ezeket követően Boldizsár a maradék játékokat elküldte nekem, amelyek jellemzően nincsenek igazán jó állapotban, de azért a gyűjteménybe mindenképpen helyet érdemelnek majd.

A múltkor az ITES által gyártott Jeep-et mutattam be nektek és most a sort egy újabb ITES játékkal folytatom. Az ITES a cseh játékgyártás legnagyobbja volt, akiknek a kínálatában szinte a teljes játékpaletta megtalálható volt fiúknak és lányoknak is.
Persze a legnépszerűbbek a különböző járművek voltak, amelyek közül kiemelkedtek a távirányítós kisautók. Ezek között pedig voltak igazán érdekes darabok is.

Ilyen volt a Mercedes C111-es is, amit 1969-ben mutattak be a nagyközönség előtt. A vásárlók és a szakma is hatalmas elismeréssel adózott az autó formavilága előtt és a teljesítmény adatok is elég meggyőzőnek tűntek. Sajnos közbejött egy olajválság és a Mercedes C111 megmaradt álomnak, annak ellenére is hogy hatalmas érdeklődés övezte.
Összesen 14 darab készült a kocsiból és kereskedelmi forgalomba soha nem is került.

Persze a játékgyártók fantáziáját bőven megmozgatta a kocsi formavilága és a világ minden táján igyekeztek legalább a gyerekek számára elérhetővé tenni a Mercedes sportkocsiját.
A szocialista blokkban jellemzően távirányítós játék formájában került elő az autó, amit autentikusan a cseh ITES készített el, de egy szovjet változattal is találkozhattak a gyerekek.

Az ITES 1978-ban dobta piacra a játékot, ami azonnal hatalmas siker lett. A kisautó megvásárolható volt fehér, piros, zöld és sárga színben is. Mivel több évig gyártásban tartotta a játékot a cseh gyártó, így az első változatok még az ITES fémből készült távirányítójával kerültek a boltok polcaira, de ezt a későbbiekben a minden által jólismert műanyag távirányító váltotta fel.
A motornak köszönhetően a sportkocsi rendkívül gyorsan ment és ez a gyerekeket akkoriban bőven lenyűgözte. Csak emelte a játék fényét a felfele nyitható ajtó, ami azonban a játék gyenge pontjának is számított, hiszen a sok nyitogatástól gyakran letört a helyéről.

Mint a címből is sejthetitek ezúttal sem egy tökéletes állapotban megmaradt játékról van szó, hanem inkább egy erőteljesen játszott változatról.
A játék érdekessége, hogy még az eredeti távirányítóval van szerelve, ami bár a kerekeket már nem mozgatja, de a haladást tökéletesen kezeli. Ebből következik, hogy a játékba elemet téve azonnal életre kelt a villanymotor.
Az ajtók hiányoznak már a kisautóról, amit nem is tervezek pótolni ugyanis megfelelő színvonalon ez a feladat szinte lehetetlen.
A játék hátsó részéről jelenleg hiányzik a műanyagból készült hátfal, amit viszont pótolni fogok majd. Ez az egyszerű műanyag elem tartalmazta a lámpákat is, amelyeket szintén igyekszem majd megfelelően pótolni.

Alapvetően ennyi fog történni a kocsival és a tökéletesen működő, az oldalon már bemutatott párja mellé kerül majd a gyűjteménybe.
A jelenlegi állapotáról azért hoztam nektek néhány képet és valószínűleg csak apróbb változások történnek majd a játékon mielőtt bekerül a több távirányítós kisautó mellé.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6918406143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása