Logo Pic
Kopja 2024. június 28.

A világ legősibb városa

A világ legősibb városa és a legrégibb ma is lakott települése címekért bizony nagyon sok város verseng. Itt vannak például a mezopotámiai (ma iraki) romvárosok: Babilon, Ur, Uruk, a hajdani föníciai települések: Szidón, Türosz, Büblosz, a legrégibb Közel-keleti, törökországi városok: Trója és Catal Hüyük (mely Jericho legnagyobb riválisa a "legősibb város" címért folyó versenyben), aztán itt van a szíriai Aleppo, Damaszkusz, az egyiptomi Memphisz, az ősi kínai települések: Szucsou, Sanghaj illetve a legrégibb európai lakott területek, mint Athén, Róma. Ugyanakkor a felsoroltak mindegyikét megelőzi a legrégibb ma is lakott település Jericho.

jericho_okorban.jpg

Jericho ostroma Kr.e. 1200-1300 körül. Animáció. Forrás: stock.adobe.com

A várost Krisztus előtt 10 ezer körül vagyis még az őskori neolitikum kezdetének korában hozták létre ismeretlen pre-kánaánita népek a Közel-keleten, Jeruzsálemtől 35 kilométerre északkeletre (ma Izrael területén). Kialakulásában fontos szerepe volt fekvésének, hiszen részint vízlelőhely közelében feküdt (és fekszik ma is) másrészt lényeges kereskedelmi utak metszéspontjában alapították a Földközi tenger és a Jordán folyó illetve Holt tenger között.

jericho_terkep.jpg A kép forrása: gettymages.com

Jericho mint a történelem legelső városa a Közel-keleti kereskedelem legfontosabb települése lett a Krisztus előtt 7.évezredre, hiszen itt zajlott a Holt-tengertől érkező só illetve szurok és a Földközi-tenger felől érkező türkiz, porceláncsiga illetve obszidián csere-kereskedelme vagyis a tengerparti és belső ázsiai (sivatagi) termékek bartelezése (mai szóhasználattal).

Ráadásul Jericho a Jordán folyó közelében az utolsó lakott terület volt a folyón való átkelés előtt, így az utazók és karavánok itt tölthették fel utoljára készleteiket a nagyobb, ázsiai vállalkozások előtt. A település gazdagodását jelzi, hogy már a VII. évezredben falat emeltek köré a rablók és fosztogatók távoltartására. A Jericho körüli fal volt az emberiség legelső fal-építése. A régészeti feltárások szerint már ekkor elérte lakosságszáma a 2 ezer főt, ami a neolitikum idején példátlanul jelentősnek számított.

jerichowall1.jpg

A kép forrása: christianity.com

Jericho lakossága Krisztus előtt 2300-ban már jellemzően amurru (amorita) népességből állt. A Krisztus előtti XIII. században Józsué, Mózes jobb keze és utódja foglalja el és rombolja le híres falait a Biblia szerint. (Más elméletek szerint ez a Krisztus előtti XV-XVI. században történt.) Jericho falainak méreteiről megoszlanak a szakértői vélemények, de abból, hogy leomlásának híre az egész Termékeny félholdat (a mai Közel-Keletet) bejárta, mindenképpen hatalmas (akár 8-10 méter magas) falakra lehet következtetni. A Biblia így ír Jericho elestéről:

" ... Ekkor kiáltozni kezdett a nép, és megfújták a kürtöket. És amikor meghallotta a nép a kürt szavát, hatalmas harci kiáltásban tört ki, és a kőfal leomlott. A nép pedig bevonult a városba, mindenki egyenest előre, és elfoglalták a várost." /Biblia, Józsué könyve 6:6/

Ezt követően Jericho zsidó uralom alá került, eredeti népességét megölték vagy szolgasorba taszították és az egész Jordán menti vidéken a zsidó törzsek telepedtek meg.

A város később is komoly pusztítást szenvedett el a Krisztus előtti VI. században Nagy Kürosz vezette perzsák támadásakor (Kr.e. 539-ben), amikor a perzsák kiterjesztették birodalmukat az egész térségre. Következett a makedón (görög) majd római uralom. Jericho ezeket a traumákat átvészelte és Jézus korában még virágzó kereskedelmi város maradt. Később azonban hanyatlásnak indult és az ókor végére szinte teljesen elnéptelenedett.

jerichowall2.jpg

A kép forrása: biblicalisraeltours.com

Az arab lakosság csak a középkorban, a VII.században vette birtokba Jerichót és az egész judeai térséget és a mai napig is 23 ezer fős lakosságának túlnyomó része arab-palesztin származású.

Jerichó napjainkban Palesztina egyik nagyon fontos települése, a déli-gyümölcs termesztés helye, turisztikai központ, a közelében fekszik a híres "megkísértés hegye" és Jézus megkeresztelésének helye a Jordán folyónál.

jericho_varosa.jpg

Jericho a történelem legelső városa, a legősibb, legrégibb ember alkotta település az egyetlen város bolygónkon, ahol 12 ezer éve épülnek házak.

kopja_uj_alsolec.jpg 

Vissza a címlapra
Kopja
Történelmi témák, csaták, portrék, események, a múlt felidézésével egy gimnáziumi történelemtanár tollából.
Legjobban pörgő posztok
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 5 nap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 7 nap
Motta ragaszkodna Souléhoz, Milik elősegítheti Calafiori érkezését?
venember83 • 9 nap
Nagy magyaros vajkrém teszt
Linda Morvai • 11 nap
HIVATALOS: Douglas Luiz csatlakozott a Juventushoz
Apuleius • 2 nap
Cikkek a címlapról
A Szent Anna-kápolna és tragikus legendája, Sükösd
2020-ban, az Alföldi Kéktúra teljesítése során fordultunk meg csapatunkkal Sükösd településen, és annak határában, a jó kis mezőgazdasági utakon. Ezt azért is emelem ki, mert a mai bejegyzés alanya a település határában áll magányosan. Talán sokan egyszerűen elhaladnak mellette, de biztosan sokan…
Szentivánéji álom - Rod Stewart búcsúkoncert az MVM Dome-ban
2024. június 22-e különleges dátumnak bizonyult. Nemcsak azért, mert ezen a napon volt az idei év Pride vonulása és este a Múzeumok Éjszakája, hanem mert több mint öt évtizedes szólókarrierjét lezáró turnéján Rod Stewart színpadra lépett nálunk. A címben jelzett Szent Iván éj ugyan csak egy nappal…
>