Régi játékokkal is van munka 13/2
2023. március 31. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 13/2

rjvm132_1.JPG

Folytatom a megkezdett felújításokkal foglalkozó sorozatot. Nyugalom, még nem a babakocsit folytatom, hanem helyett a Straume által gyártott Mobil nevű járműre fordítottam némi figyelmet.
Igazából leszakadt vezetékek, hiányzó kerekek és más apró részletekkel kellett foglalkoznom. Az előző részben felmértem a hiányosságokat, míg most egy kicsit a pótlással fogok foglalkozni.
A kerekek pótlása csak elsőre tűnik egyszerű feladatnak.és az alapvető dolgok egyszerűek is, de azért nem árt figyelni az apró részletekre. Addig minden rendben, hogy műanyagból kinyomtatjuk az új kerekeket, de ennek az átmérőjét is pontosan el kell találni, valamint számolni kell azzal is, hogy a műanyag nem rendelkezik igazán jó tapadással.
Én úgy döntöttem, hogy a kerekeket nyomtatás után egy-egy gumi kerül majd a két műanyag alkatrészre, ami majd segíti a tapadást.

Persze a nyomtatással itt még nem álltam le. Az elemtartó fedélre is ki kellett találnom valamit. A játék egy 4.5 V-os elemmel működik, amit a játék aljába kell behelyezni. Ez rendkívül egyszerűen megvalósítható, de az elem a játékot visszafordítva azonnal kiesik a helyéről.
Ennek a problémának az orvoslására azt gondoltam ki, hogy a belül található két hengeres részre készítek egy egyenes műanyag elemet, ami majd a helyén tartja az elemet a játékban.
A kerekek után ezt is kinyomtattam és rögtön a helyére is raktam és természetesen kipróbáltam. Az ötletem bevált, így az elem többet nem tudott kiesni a helyéről.

Ezután következhetett a játék belső része. Elsőnek a vezetékekre koncentráltam. Egy kábel le volt szakadva a helyéről és egy ellenállás is lógott a játékban szabadon.
Ki kellett derítenem, hogy mit is kell bekötni és pontosan hova.
Szerencsére találtam egy fotót a játékról szétszedett állapotban és ez alapján arra a következtetésre jutottam, hogy az ellenállás csak zavaró céllal kerülhetett beforrasztásra, ugyanis az általam talált fényképen ilyen alkatrész nem szerepelt.
Ezen kívül még egy összetört izzó is várt rám. A régi menetes izzót nem találtam itthon bevethető állapotban, így valamivel modernebb változat került az eredeti helyére. Sajnos a modernebb izzó méretben is eltért egy kicsit az eredetitől, így kellett még egy keveset ügyeskednem.
Szerencsére a problémát sikerült megoldanom, így a játék belső része 98%-osan elkészült (még az egyik gumit le kell festenem feketére). Az alváz és a felépítmény eredetileg egy formára hajtott dróttal volt összefogatva, amit én lecseréltem két apró csavarra. Igaz ez nem túl autentikus megoldás, de rendkívül praktikus és stabil.

Ezzel lényegében a Straume Mobil elkészült és ismét üzemképes állapotban van. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült életet lehelnem ebbe a játékba.
Nagyon régen szerettem volna egy ilyen 

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4318085984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása