PEZ cukorka adagoló
2023. március 30. írta: ToyaHSW

PEZ cukorka adagoló

pez_1.JPG

Gyerekkorunkban már mi is találkoztunk a PEZ különböző cukorka adagolóival, amelyek még mind a mai napig a gyerekek kedvenceinek számítanak.
Mivel a Gyenes Zsuzsannától kapott játékok között találtam egy ilyen adagolót, így azt gondoltam egy bejegyzést szentelek ennek a témának is.

Elsőként néhány szót a PEZ cukorkáról, amit szerintem sokan nem is gondoltok, hogy a szomszédos Ausztriában találtak ki. A PEZ cukorkát Eduard Haas találta fel és a név a pfefferminz szóból lett kialakítva, ami eredetileg borsmentát jelent németül.
Ennek megfelelően az első PEZ cukorkák borsmenta ízesítésűek voltak és az alakjuk is eltért a jelenleg ismert cukorkáétól:
A jelenleg ismert formáját a cukorka csak később nyerte el a megfelelő préselő forma elkészítését követően.
A cukorka eredetileg nem adagolókkal került forgalomba, mivel az első adagoló megjelenéséig 1949-ig kellett várni, ami a Bécsi vásáron debütált.
Az adagoló sikerén felbuzdulva a cég úgy gondolta érdemes lenne a gyerekek felé fordulni egy kicsit, ezért vicces fejekkel igyekeztek feldobni az adagolót. Az első gyerekeknek készült adagolókon Donald kacsa, Miki egér, Popeye és a Mikulás volt megtalálható.
Az első adagolókat később újabbak követték, amelyek között a tematikus darabok is szerepeltek. Az évek alatt lehetett találkozni Star Wars, Star Trek, Disney, Muppet, Simpson család, Nascar és más érdekes gyűjtői darabokkal.
Az eltelt évek alatt több mint 1500 különböző adagolót készítettek a PEZ cukorkához a gyűjtők legnagyobb örömére.

Én emlékszem gyerekkoromból, hogy mi Jugoszláviában kaptuk meg az első PEZ cukorkát és ahhoz tartozó adagolót és teljesen elbűvölt akkor és nagyon menőnek találtam.
Aztán teltek az évek és az adagoló bizony elveszett vagy kidobásra került és a feledés homályába veszett az élmény is. Persze a boltokban mind a mai napig látok cukorkát és adagolót, de valahogy felnőtt fejjel már annyira nem találom érdekesnek és különlegesnek az új darabokat.

Hozzám most egy télapós változat került, amit valamikor régen Jugoszláviában gyártottak. Ez azért is érdekes, mert Csehszlovákiában, Jugoszláviában, Ausztriában és Magyarországon is készültek PEZ adagolók.
A télapós adagolókból ráadásul számtalan változat van, hiszen a karácsony egy örök és rendkívül hálás téma, amit a gyerekek imádnak is.
Az adagoló egy felnyitható télapófejből áll, aminek igazi jellegzetessége a festetlen szem.
A cukorka betöltését és a PEZ adagolók működését nem mutatnám be nektek, hiszen valószínűleg mindannyian találkoztatok már ilyennel gyerekként vagy felnőttként.

Összességében ez az első PEZ adagoló a játékok között és nem is tervezem nagyon a PEZ adagolók gyűjteményének kibővítését. Ha valahol kapok egy-egy darabot, akkor az bekerül a gyűjteménybe, de a témára különösebben nem fekszem majd rá.
Az aprócska cukorka adagoló tökéletesen fogja szemléltetni, hogy vannak olyan dolgok amelyek az 50-es évektől ugyanazt jelentik a gyerekek számára.
A hozzám került darabot majd láthatjátok is, de most néhány képet mutatok róla nektek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6718084868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása