Szovjet öröknaptár
2023. február 07. írta: ToyaHSW

Szovjet öröknaptár

oroknaptar_1.JPG

Ahogy a múlt héten is találkozhattatok az oldalon olyan bejegyzéssel, ami nem közvetlenül a játékokkal foglalkozott hanem az adott korral, úgy most is hoztam nektek egy hasonló témájú bejegyzést.
A szocialista országokban gyakran készültek érdekes tárgyak, amelyek a lakás díszeként funkcionáltak nagyon sokáig. Elég ha csak a Matrjoska babákra vagy az üvegből készült halakra, szamovárokra gondoltok, amelyek sok esetben a televízió tetején kaptak helyet ezzel is 'szebbé' téve a lakást.
Persze voltak olyan dísztárgyak, amelyeket funkcióval is ellátott a készítője egykoron, így ezek talán egy kicsit érdekesebbek is voltak.

Most egy ilyen tárgyat mutatok majd be nektek, ami nem lesz más mint egy öröknaptár.

Az öröknaptárakból számtalan változatot lehetett akkoriban megvásárolni. Voltak amelyek a hónapokat és a napokat is mutatták, míg másokon csak a napok voltak számontartva.
Sok esetben egyszerű formájú naptárakról volt szó, míg másoknál fontos szerepet töltött be a forma, ami sokkal emlékezetesebbé tette azokat. Az utóbbiak gyakran utazásokról hazahozott emlékként kerültek a családi kincsek közé, sok szép emléket felidézve.
Sokan jártak egykoron a Szovjetunióba, ahonnan a televíziókon, a szamovárokon és a gyerekeknek készült játékokon kívül igyekeztek különböző emlékekkel hazatérni.
Így került a családba ez az öröknaptár is.

Az öröknaptár jellemzően egy manuálisan működő dolog volt. Ez manapság már kicsit furcsának tűnik, de aki akkor élt az pontosan tudja, hogy a reggeleket sok esetben a karóra felhúzásával kezdték azok a szerencsések, akiknek volt órájuk.
A hozzám került naptár csak a napokat mutatta, azt viszont minden reggel be kellett állítani rajta.
Ez meglehetősen egyszerűen történt, de előbb magáról a formáról néhány keresetlen szót.
A naptár egy talapzaton foglalt helyet és a súlyából ítélve rézből készülhetett. Egy korong formájú tárgy volt megfogatva forgatható formában a talapzaton, amin dekorációként a földgömb volt látható.
A földgömb alsó részén kapott helyet a dátum kijelzés egy plexi lap mögött. A dátum kijelzés egy viszonylag egyszerű lapozó mechanikával volt megoldva, ami a naptár 180 fokos megfordításakor lapozott egyet és így jelezte ki az aktuális dátumot.
Ez az emléktárgy a Szovjetunióból származik, de sajnos az ára mára eltűnt róla - a dátumjelző viszont azóta is tökéletesen és hibátlanul működik.

Egészen biztosan találkozhattok majd a szovjet öröknaptárral is a múzeumba, de amíg nem tudom személyesen bemutatni nektek, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4718041766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása