Presszó műanyag szék, ami minden otthonban megtalálható volt
2023. február 04. írta: ToyaHSW

Presszó műanyag szék, ami minden otthonban megtalálható volt

1463010_679130185460909_802716827_n.jpg

Aki gyakran olvassa a blogot az tudja, hogy néha elkalandozok a játékoktól és teljesen más, hétköznapi tárgyakat is igyekszek nektek bemutatni a 70-es, 80-as évekből.
A gyűjteményben is sorakoznak az ilyen tárgyak, amelyek között táskák, magnetofonok, lemezjátszók, de még egyszerűbb bútorok is megtalálhatóak. Ma egy ilyen bútort szeretnék bemutatni nektek, ami Presszó vagy Pille szék néven volt ismert a 80-as években és szinte minden otthonban megtalálható volt.

A Presszó műanyag széknek pedig igazán érdekes története van, amit szerintem elég kevesen ismernek. Sokan a Presszó műanyag széket magyar ötletnek gondolják, de ettől nagyobbat nem is tévedhetnének.
A helytelenül tippelők mentségére szóljon, hogy akkoriban a szocialista ipar és különösen az ÁGM (Általános Gép- és Műanyagipari Szövetkezet) úgy hivatkozott a székre mint saját találmány.
Most itt a lehetőség, hogy egy kicsit jobban megismerkedjünk a 80-as évek egyik legnépszerűbb hazai ülőkéjének igaz történetével.
Tartsatok velem!

A 60-as évek a műanyag előretörésének az időszaka volt. Ez a bútorgyártóknál is éreztette hatását, ahol a mérnökök fantáziája szabadon szárnyalhatott és bármilyen formát elképzelhettek a bútoroknál a megvalósítás viszonylag egyszerű és olcsó volt.
Erre az időszakra voltak jellemzőek a Space Age bútorok, amelyek jellemzően egy vagy két darabból épültek fel és rendkívül mutatósak voltak - az ebben az időszakban készült bútorok jellemzően nagyon keresettek és drágák.
A Presszó szék ötlete a franciaországi STAMP manufaktúránál született meg, mégpedig Henry Massonet igazgató ötlete alapján, aki egy könnyű horgászülőkét álmodott meg.
Így született meg a Tam Tam névre keresztelt ülőke, aminek a neve igazán ötletes volt.
A szék azonban nem vált azonnal népszerűvé, ehhez szükség volt egy kis szerencsére, ami Brigitte Bardot személyében köszöntött rá a székre, akinél a Paris Match magazin járt és fotókat készített. Ezeken a fotókon látható volt több Tam Tam szék is, aminek köszönhetően azonnal hatalmas lett az érdeklődés a STAMP által készített bútor iránt.
A szék lényegében túlélte a 80-as évek gazdasági válságát és gyártásának csak az ízlés változása vetett véget.

A szocialista ipar egy kicsit szabadon értelmezte a szerzőket és tervezőket megillető jogokat, így lényegében a Tam Tam az eredetivel teljesen megegyező formával és kidolgozással került a hazai boltokba Presszó, majd később Pille néven.
Az ülőket itthon is azonnal hatalmas népszerűségre tett szert. Ez annak volt köszönhető, hogy az emberek már vágytak érdekesebb színekre és formákra a lakásukban és szinte azonnal rávetették magukat a formabontó külalakkal rendelkező ülőkére.
A székeket előszeretettel használták a szülők a gyerekszobákban és ennek praktikus oka volt. A szék ülőkéjének fedelét leemelve azonnal egy tárolót kaptunk, amibe a gyerekek építőjátékait, katonáit, kisautóit lehetett eltárolni.
A hazai ipar az ülőkét több színben is gyártotta, így akár arra is lehetőség volt, hogy eltérő színű felekből rajuk össze az ülőkéket otthon.
Az eredeti névhez hasonlóan gyerekként mi gyakran doboltunk a székeken szüleink legnagyobb örömére.
Amit nem szeretett a műanyagból készült ülőke az a sok mocorgás volt. Ha a gyerekek sokat mocorogtak, ficánkoltak rajta, akkor a műanyag részek gyakran elrepedtek aminek az lett az eredménye, hogy a szék középen szétesett és mi a padlón találtuk magunkat.
Akkoriban ezen jókat nevettünk és különösebben nem zavart bennünket.

Ezek a székek lényegében mindent túléltek. Miután felnőttek a gyerekek, az ülőkék gyakran a teraszokon folytatták pályafutásukat virágtartóként.
A nálam megtalálható két darab is ezt az életutat járta be, mielőtt a gyűjtemény mellé került volna. Mivel terveim között van, hogy ha a kiállítást sikerül összehoznom egy külön sarokban egy egykori gyerekszobát is láthattok majd, így akkor találkozhattok majd a két ülőkével.
Most fotókat nem is készítettem, hanem hoztam helyette néhány képet a neten található Presszó vagy Pille ülőkékről.
Remélem érdekesnek találtátok a műanyag szék történetét. Ti ültetek gyerekként hasonlón? Volt ilyen széketek otthon?

Írjátok meg kommentben az emlékeiteket!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1018041328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.02.05. 20:07:53

A vidámballagásunkkor a felső fele indián dobként funkcionált. Szóval igen, a Tam Tam név találó volt.

bobbafet 2023.02.07. 15:47:11

Igen, volt, a narancssárga, amiről itt nincs kép. Talán a kétezres évek környékén fejezték be pályafutásukat nálunk. Hajnyíráshoz ideális volt, könnyű volt letisztítani. A dülöngélést mi is a szétesésig erőltettük... :)
süti beállítások módosítása