Régi játékokkal is van munka 11. - 4.rész
2022. december 09. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 11. - 4.rész

rjvm_20221209_2.JPG

Mint tudjátok igyekszem feléleszteni a Régi játékokkal is van munka rovatot, amelyben egy-egy érdekesebb régi játékot igyekszem vállalható állapotba hozni.
Ebben a rovatban általában kisautók kerülnek a kezem közé, de volt már itt távirányítós autó, RC irányítású jármű, de még bolygókerekes játék is esett át felújításon.

Jelenleg a rovatban egy Matchbox által gyártott és 1984-ben megjelent 1:55-ös méretarányú Group C Racer névvel jelölt Sauber Ford Group C  BASF LeMans Carral foglalkozom.
A kocsi igazából nagyobb hibáktól mentes volt, de ennek ellenére mindenképpen érdemes volt egy bemutató erejéig megosztanom veletek a javítás részleteit.
Igazából a kocsi már elkészült, így már csak apróbb dolgok vannak hátra vele kapcsolatban. A hátsó szárnyra kellene egy fehér BASF felirat, azonban ennek elkészítése nem túl egyszerű feladat, így jelenleg ezt a fázist hanyagolom.
Ellenben ami eddig kimaradt az a Matchbox doboz gyártása.
Ez a kisautó pedig kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy megosszam veletek a doboz készítés során szerzett tapasztalataimat.

Első és legfontosabb kérdés, hogy honnan lehet beszerezni a régi Matchbox dobozok képét. Igazából ez azért nem egy bonyolult történet. 
Szerencsére Christian Falkensteiner készített egy weboldalt, ahol az egészen régi dobozoktól kezdve a modernebb bliszteres változatokig mindent meg lehet találni. A dobozok átláthatóan, évek szerint vannak elhelyezve, így különösebb gond nélkül rá lehet találni a keresett képre, amit ezt követően már csak le kell menteni a gépünkre.
Szerencsére én tudtam, hogy az általam keresett doboz az 'N' jelzés alatt szerepel, mivel 1983 és 1993 között készült, így már csak egy kis keresgélés kellett a 66-os számú doboz után, amire rá is akadtam.
Ezt követően letöltöttem a doboz képét a gépemre, amit már csak egy rajzolóprogramba kellett betölteni a nyomtatáshoz.
Szerencsére Christian weboldalán általában mérethelyesen vannak fent a dobozok, de azért nem árt a végleges változat előtt egy próbanyomtatást megejteni.
Ha stimmelnek a méretek, akkor jöhet a végleges nyomtatás.
Ehhez persze nem elég a sima papír, hanem jóval keményebb kartont kell használni.
Érdemes kreatívnak lenni ezen a területen, hiszen manapság nem csak a papírboltokban találhattok megfelelő minőségű papírt, hanem csomagolásokban is előfordulnak a célnak megfelelő kartonlapok (ingek, stb...).
A nyomtatást a legjobb minőségben érdemes elindítani, így egészen biztosan elégedettek lesztek a végeredménnyel.
Miután elkészült a nyomtatás, jöhet a kivágás, ami persze figyelmet igényel.

Christian oldalán a dobozok nem kaptak füleket, amelyek a ragasztáshoz elengedhetetlenek. Ezeket magatoknak kell megrajzolni és ennek megfelelően kivágni a formát.
A kivágott papírból még persze nem lesz azonnal doboz. Ehhez elengedhetetlen a hajlítási élek kialakítása. Ehhez érdemes egy tapétázókést és egy vonalzót a kézbe venni és a nyomatással ellenkező oldalon óvatosan meghúzni a késsel a megfelelő hajlítási éleket.
Ha ezzel megvagyunk, akkor ellenőrzésként érdemes szárazon összeállítani a dobozt, ugyanis ekkor még van lehetőség óvatos korrigálásra.
Miután mindent rendben találtunk jöhet a ragasztás. A ragasztóval érdemes óvatosan bánni és nem túl sokat felhordani a fülekre. Egy rövid ideig érdemes várni az összeillesztés előtt, majd óvatosan összeilleszteni a doboz két felét.
Szerencsére ennél a doboznál egyszerű a helyzet, hiszen a vonalaknak együtt kell futniuk. Ha rendben sikerül összerakni a dobozt, akkor szépen rakjuk félre száradni. Türelmesnek kell lenni, mivel kellően tartósnak kell lennie a kis tárolónak, így a teljes száradás folyamatát végig kell várni.
Ezután viszont azonnal birtokba is vehetjük a dobozt és belerakhatjuk a kocsinkat.

A kicsi Group C-s autó ezzel megkapta a megfelelő garázst is, amiben a következő éveket tölti majd.
Remélem tetszett ez a kis felújítás és hamarosan egy újabb érdekes játékmentéssel találkozhattok majd az oldalon.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1417998650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása