Metalbox Cessna repülőgép
2022. december 05. írta: ToyaHSW

Metalbox Cessna repülőgép

metalboxcessna_1.JPG

Ezúttal ismét egy hazai játékot hoztam nektek a 80-as évekből, ami nem éppen a legális vonalat követve került forgalomba itthon. Ez persze nem véletlen, hiszen egy másolatról van szó.
A 80-as években a Matchbox Skybusters sorozatában megjelent Cessna N402CW másolatát is elkészítette a Metalbox, amit aztán itthon a trafikokban tudtak megvásárolni a szülők a gyerekeknek.

A Metalbox a másolás során egy kicsit eltért az eredeti Matchbox változattól és talán ennek az eltérésnek is köszönhetően apróbb módosításokat is eszközölt a játékon.
Az eredeti Matchbox Cessna 402-es egy szép vonalú repülőgép volt, ami aprólékos kidolgozásával a gyerekek kedvence volt. A gép hűen követte a valódi repülőgép vonalait és ezzel levette a gyerekeket a lábukról.
A Metalbox nem éppen legális módon ezt a repülőgépet is elhozta itthon a gyerekeknek.

Igaz a Metalbox repülőgépe azért némileg eltért a Matchbox változattól, de ezek csak apróbb eltérések voltak. Az első és legszembetűnőbb különbség, hogy a szárnyak végéről hiányzott az eredeti változaton látható megtalálható üzemanyagtartály.
Persze ezen kívül is fel lehetett fedezni különbségeket, amelyek az eltérő színek és a matricák kicsit rosszabb minőségében és hanyagabb felrakásában csúcsosodott ki.
A Metalbox persze igyekezett kárpótolni a gyerekeket a hiányosságokért, ami egészen jól sikerült is.
Ezt néhány extra műanyag alkatrésszel oldották meg. A szárnyakra apró rakétákat lehetett erősíteni - és itt most vonatkoztassunk el attól, hogy mit csinálna egy Cessna kisrepülővel egy szárnyról indított rakéta.
De a rakétákon kívül még a kerekek helyére illeszthető sítalpakkal igyekeztek sokoldalúvá tenni a náluk készült játékot.

Ezek a műanyag alkatrészek persze a méretükből adódóan szinte rögtön el is vesztek és mivel a kerekeket is ki lehetett szedni az eredeti helyükről, így idővel azok is eltűntek a Metalbox Cessnálról.

A hozzám került változat is szenvedett a játékra jellemző hiányosságok egy részétől, magyarán szólva lényegében csak hasra lehetett vele leszállni.
Ennek orvoslására egy megoldás kínálkozott, mégpedig 3D nyomtatással kellett hozzá elkészítenem az eredetihez hasonló sítalpakat (a kerekek pótlása szinte lehetetlen feladat lett volna).
Mivel a légcsavarok és a matricázás épségben maradt meg, így mindenképpen megszerettem volna menteni kiállítható formában a játékot.
Ezzel a megoldással szerintem sikerült is.
Igaz nem egy bontatlan új darab, de még ha kopottan is, de egy darab a hazai kisipari játékgyártás történetéből a Matchbox játékról másolt Metalbox Cessna is.

Ezzel a játékkal sok más kisautóval együtt reményeim szerint találkozhattok majd, de amíg a bemutatásra nincs lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr517994832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása