Kérdezz-felelek elektromos játék
2022. november 29. írta: ToyaHSW

Kérdezz-felelek elektromos játék

kerdezzfelelek_1.JPG

A mai napon ismét egy régi hazai játékot igyekszem majd bemutatni nektek, ami a Kérdezz-felelek nevet viseli. A játék az elektromos játékok sorába tartozott és a játszva tanítás vonalát erősítette.
A játszva tanulás a szocialista játékipar egyik fontos jellemzője volt. Számtalan játék készült úgy, hogy bővítse a gyerekek ismereteit a művészet, a történelem, az irodalom és más területeken.

A Kérdezz-felelek játék egyben igyekezett lefedni számtalan területet és szórakoztató módon igyekezett eljuttatni a gyerekekhez új, fontos információkat.
A Kérdezz-felelek egy elektromos játék volt, ami nagyon sokban hasonlított az oldalon már bemutatott Felelj ha tudsz! játékra.

A játék már a dobozával is felkelti egy mai gyűjtő figyelmét, de akkoriban is érdekes lehetett a gyerekek számára. A doboz fedelén egy kérdező kisfiút és néhány válaszoló gyereket láthatunk, akik közül az egyik még jelentkezik is mint ahogy az iskolában jelentkeztünk.
A rajzolt kép annyira retro, hogy nekem simán a 60-as évek végét, 70-es évek legelejét idézte fel. Sajnos a gyártás pontos idejéről nincs információm, de az biztos hogy a Minervánál készült a játék.
A rajzolt kép alatt a játék neve és az ambíciózus 'Nyomtatott áramkörű elektromos játék' feliratot olvashatták a gyerekek.
A doboz oldalán két kábel tekereg kérdőjelek között, ami szintén utal a játékra.

A dobozt kinyitva a szokásos dolgokkal találkozhattak a gyerekek. Papírból készült kérdés-válasz lapokkal, két kábellel, amelyek végén egy-egy érintkező volt elhelyezve, valamint egy izzóval, ami a helyes válasz esetén felvillant.
A lapok igazán változatosak voltak és ötletesen voltak elkészítve. A kartonlapok mind a két oldalán szerepeltek témák, így sok esetben elég volt a lapot megfordítani, hogy a gyerekek egy újabb témába merülhessenek el.
Minden lapon 20 kérdés és 20 válasz volt megtalálható.
A témák között pedig olyanok szerepeltek mint a közlekedés, Budapest, mértékek, geofizika és csillagászat, pénznemek, hasznos tudnivalók, magyar földrajz, magyar történelem, világtörténelem, európai földrajz, világföldrajz, zene, olimpia, festészet, építészet és szobrászat, világirodalom és a magyar irodalom.
Mint láthatjátok a gyerekek megtalálhatták az érdeklődési körüknek megfelelő témát és abban próbára is tehették magukat.
Akár több gyerek is játszhatott a Kérdezz-felelek játékkal, amit végül az nyert meg, aki több helyes választ adott.

Bár elsőre megmosolyogtató a 'Nyomtatott áramkörű elektromos játék' felirat a dobozon, de ebben a játékban valóban egy nyomtatott áramkörrel találkozhattak a gyerekek.
A kemény panelra valóban felvitték maratással a megfelelő sablont, ami a játék tökéletes működéséhez kellett. Ez már előrelépés volt a Felelj ha tudsz! drótos összekötéses megoldásához képest, ráadásul jóval kisebb volt az esély a meghibásodásra.
A panelt felemelve láthatóvá vált az elemtartó, ahova a 4.5 V-os laposelemet kellett behelyezni.
Ezt követően pedig indulhatott is a tudáspróba a gyerekek között, akik valószínűleg sokat tanultak a játék során.

Összességében nagyon örülök, hogy egy újabb nagyszerű oktató játék került a gyűjteménybe, amit reményeim szerint majd egyszer Ti is láthattok és ki is próbálhattok majd.
Azonban amíg nincs lehetőségetek a játékban megválaszolni az olyan kérdéseket mint, hogy: Ki volt az amszterdami szellemi olimpia győztese?, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1117990912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása