Régi játékokkal is van munka 11. - 2.rész
2022. november 25. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 11. - 2.rész

sauberproto_9.JPG

Ahogy a múlt héten már említettem igyekszem visszahozni egy viszonylag népszerű rovatot, amelyben különböző régi játékokat igyekeztem felújítani.
A rovatban eddig szerepelt már távirányítós autó, bolygókerekes, RC irányítással rendelkező jármű, de került sor különböző kisautók felújítására is.
A visszatéréshez egy viszonylag könnyű munkát választottam, ugyanis egy kevésbé hiányos Matchbox autóra esett a választásom. Az 1984-ben megjelent 1:55-ös méretarányú Group C Racer névvel jelölt Sauber Ford Group C  BASF LeMans Carral foglalkozom most és igyekszem vállalható állapotba hozn

Az első részben felmértem a hiányosságokat, amelyből nem sok volt és a mai részben egy fontos elemet pótolok is a kocsin.
Egy versenyautó egyik jellegzetes és rendkívül fontos eleme a szárny. A Matchbox által készített kisautón is volt egy hátsó szárny műanyagból, ami azonban a nem túl okosan megoldott rögzítésnek köszönhetően nagyon könnyen kiesett a helyéről. Innen pedig menthetetlen volt a dolog, ugyanis az első kiesést követően egyre gyakrabban hullott ki a helyéről a műanyag elem, egészen addig míg el nem veszett.
A kisautó szárnyának a pótlására a 3D nyomtatás tűnt ideális elképzelésnek. Persze ilyen alkatrészt öntéssel is el lehet készíteni, de akkor szükség van egy eredeti mintára, aminek a megszerzése nem annyira egyszerű feladat.

Egy szó mint száz, kitaláltam hogy 3D nyomtatással készítem el a szárnyat. Természetesen minden nyomtatandó tárgy esetében érdemes először szétnézni az interneten. 
Számtalan keresőt használhattok ha 3D-s tárgyakat kerestek, amelyek közül a Yeggi a legismertebb. A nagyon sok nyomtatható tárgy között nem akadtam rá egy hátsó szárnyra, amiben semmi meglepő nincs ugyanis a régi játékokhoz elég ritkán készítenek modelleket.
Nem volt más hátra, magamnak kellett megterveznem a hiányzó elemet. Ehhez képekre volt szükséges, amelyekből szintén elég kevés és elég rossz szögből készült állt csak rendelkezésre. Mivel sem felülnézetből, sem rendes oldalnézetből nem volt fényképem a kocsiról így egy kicsit magamra kellett hagyatkoznom a tervezés során.
Az első nyomtatás tökéletes kudarc lett. A szárny túl vékony lett és eltört, míg az illesztésre szolgáló csap túl vastagra sikerült. Lényegében gyártottam egy szárnyat amit nem lehetett betolni a helyére és még el is tört az első mozdulatra.
Szükséges volt tehát némi áttervezés, ami során a szárny egy kicsit vastagabb, míg az illesztőcsap egy kicsit vékonyabb lett. 
Így már sikerült egy elfogadható minőségű szárnyat legyártanom. Ezt a szárnyat be is illesztettem a helyére. A következő részben is a szárnnyal fogok foglalkozni, amit igyekszem majd egy kicsit szebbé varázsolni és akkor ennek a részleteibe avatlak majd be benneteket.

Tartsatok velem egy hét múlva, amikor folytatom a kisautó felújítását!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2117987738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása