Műanyag perselyek
2022. szeptember 24. írta: ToyaHSW

Műanyag perselyek

dsc_0340.JPG

Gyerekkorunkban elég fontos téma volt a takarékoskodás és ezt minden területen igyekeztek támogatni. Elég ha csak az Iskola Takarékbélyegre gondoltok, amit sokan megvásároltunk majd soha be nem váltottunk.
Persze a különböző játékgyártól is pozitívan álltak a takarékoskodás gondolatához, így sorra érkeztek a különböző perselyek. Kezdetben általában a Lemezárugyár perselyeivel találkozhattunk itthon, később azonban a külföldi és a hazai kisipar által gyártott perselyeket is vásárolhattak a szülők a takarékos csemetéknek.
Különösen sok perselyt köszönhetünk a műanyag előretörésének, hiszen így fillérekből lehetett a legváltozatosabb formájú perselyeket elkészíteni.

Ilyen műanyag perselyt már mutattam be az oldalon, hiszen elég ha csak a kis Polski perselyre gondoltok, de most néhány újabb darabot mutatok be nektek amit Fülöp Mónikától 
Most tényleg elég változatos a felhozatal, de jellemzően minden persely valamilyen állatkát ábrázol.
Kezdjük is a sort egy jellegzetes darabbal, ami nem lesz más mint a malac formájú persely.

A malacpersely már egy kicsit a modern kor gyermeke. Ezt abból is gondolom, hogy az gyerekkori perselyeiből maximum roncsolással lehetett eltávolítani a pénzt, míg a későbbi darabok már egy kiszedhető záródugót kaptak, amit eltávolítva egyszerűen ki lehetett borítani az összekuporgatott aprót.
A malac sárga színt kapott és egészen szépen ki lett dolgozva. Látszanak rajta a szemek, a fülek, de még a farkinca is felkerült a fújt technológiával készült játékra.
Méretét tekintve elég nagy, így jó sok pénzt lehetett benne elraktározni.

A második persely amit bemutatok nektek egy kacsát formáz. Meg kell vallani, hogy nem szokványos dolog kacsa formájú perselybe pénzt gyűjteni, de egészen biztosan volt olyan gyerek aki ilyenbe rakta félre az aprót.
A kacsa szintén műanyagból készült fújt technológiával és a malachoz hasonlóan itt is helyet kapott egy kiszedhető kupak a persely alján.
A kacsa is szépen ki lett dolgozva, itt is felfedezhetően a fontosabb részek (csőr, szárny, stb...), sőt még a szemek egy kis fekete festést is kaptak.
Szerintem térfogatban nagyon közel áll a malac perselyhez, így valószínűleg ebben is össze lehetett spórolni néhány fagylalt árát.

A harmadik persely egy igazán érdekes darab. Azért is érdekes mivel nem túl nagy méretű, valamint itt nincs dugó, így csak roncsolással lehetett a pénzt kiszedni.
A persely egy elefántot ábrázol és ez is fújt technológiával lett elkészítve. Az elefánt formája itt is gyönyörűen adja magát, azonban ennél a perselynél külön elemként kerültek fel az állatka fülei, amelyek így mozgathatóak is.
A piros színt kapó elefánt persely fején kellett az aprópénzt bedobni, amiből annyira sok nem fért bele a műanyag tárolóba.
A kiszedéshez pedig bizony roncsolni kellett az aprócska perselyt, ami itt meg is történt az első lábak levágásával. Nem baj, mert szerencsére így is megáll az elefánt az asztalon, ráadásul látszik is hogy használta valaki.

Összességében ma ennyi perselyt tudtam megmutatni nektek, de remélem idővel majd gyarapodik a gyűjtemény ezek szekciója is. Persze bármennyi persely is gyűlik össze az elkövetkezendő időben a múzeumban majd ezeket is láthatjátok.
Amíg viszont nem tudom nektek személyesen megmutatni ezeket a tárgyakat addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4217938990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása