DMSZ Halacska
2022. szeptember 09. írta: ToyaHSW

DMSZ Halacska

dmszhal_1.JPG

Ezúttal ismét egy hazai játékot igyekszem majd bemutatni nektek egy kicsit közelebbről a blogon. Elég régen került hozzám és egy ideje már kerülgetem, de most eljött az ideje hogy be is mutassam nektek a DMSZ-nél készült műanyag játék halat.
A DMSZ-ről már számtalanszor ejtettem szót. Egy kifejezetten műanyagipari termékek gyártására szakosodott szövetkezet volt, aminek székhelye Debrecenben volt.
A legismertebb játékaik között megtalálható volt az Ikarus 66-os, a Csepel Buldog teherautó több változata, de készítettek különböző állatos műanyag játékokat is.
Persze a játékokon kívül háztartási eszközöket is gyártottak, így gyümölcskosár, tejtartó és más egyéb nélkülözhetetlen konyhai kellék is megtalálható volt a kínálatukban.

Ahogy már az előző bekezdésben említettem a DMSZ előszeretettel készített a gyerekeknek állatokat mintázó figurákat. Ezek között megtalálhatóak voltak a kerekeken guruló állatok és a jóval egyszerűbb játékállatok is.
A gyerekjátékok közös jellemzője volt, hogy a játékok formájáért általában iparművészek voltak felelősek és ez meg is látszott a kidolgozáson.
Ma egy kis halacskát mutatok be nektek, amivel vízparton vagy akár a fürdőkádban is játszhattak a gyerekek.

A debreceni cég általában fújt technikával készítette a játékait és ez a halacska esetében is így történt. Ennél a megoldásnál a megolvasztott műanyagot levegő segítségével felfújták és ez töltötte ki a formát. A lehűlést követően pedig egyszerűen kivették a formából az elkészült műanyag játékot.
A felhasznált műanyag a fújt játékoknál jóval időtállóbb volt mint a fröccsöntött játékok esetében. A terhelést jól viselték a játékok, bár az időjárás viszontagságaira (hideg-meleg, UV) elég érzékenyek voltak.
Talán ennek az elöregedésnek is köszönhető, hogy mára a szép állapotban megmaradt és hibátlan DMSZ játékok komolyabb összegekért szoktak gazdát cserélni.

A hal formáját illetően valóban emlékeztetett a vízben ugrándozó és úszkáló halacskára. A forma egy kicsit eltúlzott, de gyerekjáték esetén ebben semmi meglepő nincs.
A hal testén tökéletesen ki lettek dolgozva a pikkelyek, de még a kopoltyút is fel lehet fedezni a kb.20 cm hosszú és 14 cm széles játékon.
A farokúszó is ki lett dolgozva, ahogy a szájat is fel lehet fedezni a játékon.
Mivel ez így elég unalmas lett volna a gyerekek számára, ezért a játék mozgó szemeket is kapott. Ilyen szemekkel lehetett találkozni a DMSZ mackónál is, amelyek a játék mozgatására, rázogatására mozogtak minden irányba.

Igazából a DMSZ halacska ennyit tudott. Nagyszerűen lehetett vele a vízben játszani, amit szerintem a gyerekek egykoron nagyon élveztek.
A hozzám került változat egészen szép állapotban maradt meg és bár az egyik oldalán kiszívta a nap, de a piros színű játék ennek ellenére is tökéletes állapotban maradt meg.
A halat a többi DMSZ játékkal együtt majd láthatjátok, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8217928033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása