Videoton RM 5642 S Europa Stereo
2022. augusztus 19. írta: ToyaHSW

Videoton RM 5642 S Europa Stereo

europastereo_1.JPG

Néha a blogon találkozhattok olyan tárgyakkal a 80-as évekből, amelyek bár nem játékok de mégis mindannyian nagyon jól ismerjük azokat.
Néha egy-egy televízió, lemezjátszó vagy éppen magnetofon is feltűnik az oldalon. Most egy olyan kazettásmagnót szeretnék bemutatni nektek, amire nagyon sokan vágytunk a 80-as években.
Ez pedig nem volt más mint a Videoton RM5642 S Europa Stereo.

Bár a 80-as évek előtt is készültek itthon ikonikus magnetofonok amelyekre sokan emlékeznek, de a 80-as években a Videoton lényegében szintet lépett ezen a területen.
A vonalat az 4630-as számot viselő még mono Europa Star indította el, amelyet egy kis ráncfelvarrás után a fantázianév nélküli 4640-es követett. Az Europa Star hatalmas siker lett és szinte minden háztartásban megtalálható volt egy-egy darab a Videoton készülékéből.
Szinte természetes módon a mono vonalat fel kellett váltani a korszerűbb sztereóval, hiszen akkoriban már nyugatról özönlöttek be hazánkba a jó minőségű sztereó kazettásmagnetofonok.
A Videoton ekkor készítette el az RM5632S jelű készüléket, ami már egy kicsit többet nyújtott a vásárlóknak mint az Europa Star. Az RM5632S 1983-ban került a boltok polcaira és egészen sokáig ott is maradt.
1987-ben érkezett meg a készülék utódja, ami az Europa Stereo fantázianevet kapta. A készülék bár külsejét tekintve nagyon hasonlít az RM5632S-re, azonban attól szinte minden elemében eltér.

Az azonosság lényegében a rádiófrekvenciás és a végerősítő modulban kimerül és számtalan újdonság és előrelépés kapott helyet a készülékben.
A legfontosabb változás a magnetofon részt érintette, ami az addig használt BRG MK27 mechanikát lecserélte a BRG MK29 mechanikájára. Ennek a változtatásnak köszönhetően sasoxidos, krómdioxidos és metal szalaggal is használható volt a készülék.
Érdekes funkció volt a Matrix kapcsoló, aminek a segítségével a térhangzást lehetett növelni.
A timer funkció segítségével pedig lekapcsolható volt a készülék egy magnókazetta segítségével.

A magnó akkoriban elég népszerűnek számított. A két hangszóró egészen jól szólt és bár a formavilágban nem volt semmi előremutató, de mégis a mienk volt.
Ami még mai szemmel is megdöbbentő az a készülék súlya. A magnó 4.4 kg-ot nyomott, de ha elemekről akartuk üzemeltetni azt akkor lazán elérte az 5 kg-os határt is, lévén 8 darab góliát elem kellett a működtetéshez.
A Videoton RM5642S egy igazi tömegtermék volt, amiből nagyon sok talált gazdára itthon. Ennek köszönhetően nem is számít különösebben ritkaságnak.
A hozzám érkezett változat nem üzemképes, illetve üz
emképes csak hangot nem ad ki magából :)
Ennek ellenére én megtartom és elfér a gyűjteménybe, hiszen ez is a fiatalságunk része volt.

Persze majd találkozhattok a múzeumban ezzel a magnóval is, de amíg nem tudom személyesen bemutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3817905123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.08.20. 12:37:11

Haveromnak volt ilyesmije. Nem tudom ez a modell vagy az elôzô. Úgy fél évig nagyon örült neki, aztán bedöglött. Vagy háromszor vagy négyszer volt szervizben, aztán feladták.

Gyingizik 2022.08.22. 13:22:52

Nekem a mono van meg, a rádió része most is működik. A mély hangokat is jól kiadja, masszív hangzása van a basszusnak, dobnak, mélyre hangolt ritmusgitárnak is. Mármint úgy értem, hogy a kortársaihoz képest. Volt ugye a brutál gyenge lengyel piacos "International" sztereo rádiómagnó, fekete, piros színben. Na ahhoz képest klasszisokkal jobb, nyilván a sztereo változat is.

Gyingizik 2022.08.22. 13:23:51

Dupla kazettás nem volt belőle? Volt magyar dupla kazettás rádiómagnó 80-as években? pl. Orion vagy más?

Mistral1011 2023.02.26. 16:44:00

@Gyingizik: Nem, nemigen volt, én nem emlékszem magyar duplára.
süti beállítások módosítása