Történelmi fejtőrő!
2022. július 02. írta: ToyaHSW

Történelmi fejtőrő!

tortenelmeifejtoro_1.JPG

Számtalan bejegyzésben említettem már meg nektek, hogy a szocialista korszak játékgyártásnak egyik fontos alapelve volt a játszva tanítás. Ennek az elvnek köszönhetően nagyon sok játék készült. Elég ha csak a Ki mit tudra vagy a Polikresz játékokra gondoltok.
Ez a játszva tanulás persze más játékoknál is jelen volt. Így többek között a ma bemutatásra kerülő Történelmi fejtörő! is ezen alapelv mentén készült.
A játék elkészítésében a Képzőművészeti Alap Képcsarnokai és az Offset Nyomda közreműködött. Az első kártyák 1959-ben kerültek a boltok polcaira és hosszú időn át gyártásban is tartották azt.

A történelmi fejtörő játékot minimum ketten játszhatták, de akár többen is összemérhették a játék segítségével a történelmi ismereteiket.
A játék egy 52 lapból álló kártyacsomag volt, amelynek lapjainak egyik oldalán szépen festett történelmi események, míg a másik oldalán néhány kérdés volt megtalálható.
A játékosok felváltva húztak egy-egy kártyát a csomagból, Ezeknek a kártyáknak az első oldalán egy színes kép volt megtalálható, ami kapcsolódott a kérdésekben szereplő eseményhez, míg a lap hátsó oldalán 3-4 kérdés volt megtalálható.
Ezekre a kérdésekre kellett a játékosoknak a legjobb tudásuk szerint válaszolni.

A játékosoknak érdemes volt maguk közül egy játékvezetőt választani, aki az adott válaszokat értékelte. Ebben segítségére volt a játékhoz kapott 30 oldalas füzetecske, amiben a helyes válaszok is szerepeltek.

Amúgy a játék tényleg nagyon szépen kidolgozott és igényes. A kártyák sorrendje pedig korok szerint lett meghatározva, ennek köszönhetően a honfoglalástól egészen a második világháború lezárásáig tartó időszakot dolgozza fel a kártyajáték.
A lapokon szereplő festmények szépek és igényesek. Gyerekként emlékszem, hogy némelyik laptól egy kicsit féltem is - különösen igaz ez a Dózsa György korához és a török hódításhoz kapcsolódó lapokra.

Persze mai fejjel már észreveszem a kártyákon szereplő festményekben a szépséget, de akkoriban bizony ez nem volt annyira jellemző.
A hozzám került játék egészen szép állapotban maradt meg. A doboz bár ragasztott, de eredeti és a kártyák is nagyon szép állapotban maradtak meg. Sajnos a válaszokat tartalmazó füzetecske hiányzik, így ha valakinek van rá lehetősége kérem scannelje vagy fotózza le azt nekem.

A játékok között természetesen a Történelmi fejtörő! is látható lesz, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt a gyönyörű játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2617873709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása