Matchbox Volvo Zoo Truck
2022. május 24. írta: ToyaHSW

Matchbox Volvo Zoo Truck

zootruck_1.JPG

Az elmúlt időszakban igyekeztem nektek kisautókat bemutatni, amelyek döntő többsége Matchbox játék volt. A mai napon ismét egy régi Matchbox kisautót ismerhettek meg a blogon, ami nem lesz más mint a Volvo Zoo Truck.
Megszokhattátok már, hogy a Matchbox kisautók általában elég sokáig gyártásban voltak és ennek köszönhetően számtalan variációban jutottak el a gyerekekhez.

A Volvo Zoo Truck ennek az ellentéte, hiszen csak 1982-től volt gyártásban 1985-ig és összesen két változata készült el ezen idő alatt ennek a játéknak, amelyet Angliában gyártottak.
Ennek az okait biztosan érdemes lenne boncolgatni, de valószínűleg a magas gyártási költségekhez lehet köze.

Az alapként használt Volvo teherautó nem ismeretlen azok előtt, akik ismerik a Matchbox kisautókat, mivel több más teherautó alapjaként használták a svéd márka ezen típusát.
Volvo kamion volt az alapja többek között a Cable Truck, Tilt Truck, Aquarium Truck és a Frames Truck nevű teherautóknak is.
A teherautó fém karosszériával és műanyag alvázzal érkezett, amire mint a típusokból is kiolvashatjátok egészen változatos felépítmény kínálatot hozott össze a Matchbox.

A ma bemutatásra kerülő Zoo Truck összesen csak piros színben volt megvásárolható. A teherautó egészen szépen ki lett dolgozva és az apró részletek is nagyszerűen felismerhetőek a játékon.
Az ablakok ennél a változatnál kék plexiből készültek, ami elég gyenge belátást tesz lehetővé, így a belső tér kidolgozására sem kellett túl sok figyelmet fordítani.
Az alváz végtelenül egyszerű és ahogy már említettem műanyag. Itt nincsenek kidolgozott részek, mindössze a Matchbox kisautókra jellemző szövegekkel találkozhatunk ezen az alkatrészen.
A futómű is a szokásos Matchboxra jellemző. A kerekek a 80-es évek általánosan használt változatok. A futóműben nincs rugózás, de mivel egy teherautóról van szó, így erre nincs is igazán szükség.

A gyártás ideje alatt mindössze a felépítmény változott a kisautón. 1982-83-ban kék színű ketreceben kaptak helyet az állatok, majd 1984-85-ben a ketrec színe szürkére változott.
A ketrecben egy lapra öntve két oroszlánt találhattak a gyerekek. A ketrec persze le is volt szedhető, így jobban meglehetett nézni az oroszlánokat is a gyerekeknek.

A felépítmény nem volt különösebben rögzítve a kamionhoz, mivel csak két fül akadt be az erre a célra kialakított vágatba, amiből rendkívül egyszerűen ki lehetett szedni a ketrecet.
Ennek a megoldásnak köszönhetően gyakran nyoma is veszett a felépítménynek. A hozzám került változat már a világoskék kartondobozban került hozzám, de a neten találtam olyan képeket is amelyeken a Matchbox egy korábbi időszakára jellemző zárt kartondobozos változat látható.
Valószínűleg ezen rövid idő alatt is változott a játék csomagolása.

A játék amúgy rendkívül szép állapotban maradt meg, ami nem kis szó. Hiánytalan és mondhatni tökéletes állapotú. A dobozon az átlátszó fólia már szakadt és elöregedett, de ez bizony sok hasonló korú játék esetében így van.
A szép állapotú Volvo Zoo Truck kisautót is láthatjátok majd reményeim szerint a többi játékkal együtt, de amíg nem tudom megmutatni nektek ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1217839563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása