Starsky és Hutch távirányítós Ford Gran Torino
2022. május 19. írta: ToyaHSW

Starsky és Hutch távirányítós Ford Gran Torino

starsky_hutch_1.JPG

A mai napon egy legendás televíziós sorozat, legendás autója alapján készült távirányítós kisautót mutatok be nektek. Ez a sorozat pedig az 1975 és 1979 között készült Starsky és Hutch, amiben nagyon fontos szerepet kapott a főszereplők Ford Gran Torino autója.

Előtte persze néhány szót mindenképpen kell ejteni a sorozatról, amihez a Wikipediát hívtam ezúttal segítségül.

A sorozat két főszereplője egy dél-kaliforniai rendőr páros: A brooklyni David Starsky (Paul Michael Glaser) és a Minnesota államból származó Kenneth "Ken" Hutchinson (David Soul). Mindketten a fiktív Bay City nevű város rendőrkapitányságán dolgoznak nyomozókként (hívó jelük: Zebra 3). Az ő különböző nyomozásaikat kíséri végig a sorozat, melyekben gyakran vitatkoznak egymással, de a végén mindig megoldják az ügyeiket, és közben még a szebbik nemmel is folyton próbálnak közelebbi kapcsolatra szert tenni. Epizódonként más-más bűnügyeket oldanak meg, de vannak több részes történetek is.


A készítők elhatározták, hogy a párosnak egy, a korban népszerű autót adnak, így esett a választás egy 1976-os Ford Gran Torinóra, melyet Hutch gúnyosan "csíkos paradicsom" néven hív. 

Mint detektívek nekik is vannak kapcsolataik a rendvédelemben és az alvilágban egyaránt. A fő alvilági kapcsolatuk a beszédes Huggy Bear (Antonio Fargas). Gyakran segít a duónak, hogyha keresnek valakit. Legtöbbször a saját bárjában találják meg őt, amit saját magáról "Huggy Bear's"-nek nevezett el. 

A Magyar Televízióban 1982 és 1987 között adták a sorozat epizódjait, ami persze azonnal hatalmas népszerűségre tett szert és a tévénézők millióit ültette le a képernyő elé.

A sorozat népszerűsége persze a játékgyártók fantáziáját is megmozgatták, így külön akciófigurák készültek a főszereplőkről és persze az autót is meglehetett vásárolni számtalan változatban a gyerekek számára.
A jellegzetes színű és festésű Gran Torino készült lendkerekes, bolygókerekes, RC irányítású és távirányítós játék változatban is.
A mai napon ez utóbbit mutatom be nektek.

A ma bemutatásra kerülő kocsihoz hasonlóakat akkoriban a Galoob cég készített, akik jellemzően RC irányítással gyártották a kocsijaikat.
Sajnos a hozzám került játékon egyetlen egy utalást sem lehet találni a gyártóra, így valószínűleg valami másolatról lehet szó. Ennek ellenére egy egészen jól sikerült játékról van szó.

A drótos távirányítós Gran Torino külsőleg tökéletesen ki lett dolgozva. A kocsi formára és dekorációra is hűen adja vissza a sorozatból megismert autót. A játék amúgy műanyagból készült és a karosszéria nagyon gondos munka. A piros színt a dekorációs fehér csík nagyon feldobja. A jármű tetejére került még egy sziréna, valamint az első krómozott hűtőmaszk, a hátsó lökhárító és a kocsi küszöbén futó króm csík is rendkívül mutatós lett.
A kocsin az ablakok sötétítettek, ami mint tudjátok azt jelenti hogy a belső tér nem került kidolgozásra.

Az alváz szintén műanyagból készült és itt is találni érdekes részleteket. Az alvázban kapott helyet az elemtartó, ahova négy darab AA-s elemet kellett behelyezni a játék működtetéséhez. Az alvázon megtalálható volt egy kapcsoló, amivel áram alá lehetett helyezni a villanymotort és ennek köszönhetően üzemkésszé lehetett varázsolni a játékot.
A kocsi öt kereket kapott. Ezt a megoldást előszeretettel alkalmazták a Sonic Control autóknál, amelyek előre egyenesen közlekedtek, hátra felé pedig az egyik irányba tudtak elkanyarodni. Ez kicsit idegesítő megoldás volt és sok szenvedéssel járt egy 180 fokos megfordulás, de olcsósága miatt mégis előszeretettel alkalmazták a játékgyártók.
Ezeknél a játékoknál elől volt általában az ötödik kerék, de a Gran Torino esetében ez hátra került. Érdekes megoldás volt, hogy itt a hajtás viszont előre került.
A kerekekből a hátsó kettő nem érte el a talajt és szabadfutó volt, az első kettő pedig a hajtásról gondoskodott. A futómű is szépen ki lett dolgozva. A felnik krómozottak, ami annyira jellemző volt ebben a korban az amerikai autókra, a gumik pedig valóban gumiból készültek aminek köszönhetően egészen jól boldogult a játék a parkettán is.
A távirányító egy hosszabb drót végén volt megtalálható. A gyártóra utaló jelöléssel itt sem lehet találkozni, ellenben a Starsky & Hutch felirat a távirányítón is feltűnik.
A távirányító szintén piros színben pompázik és három gomb található rajta. Ezek közül az egyiket megnyomva a játék hátra felé indult el, míg a másik két gombot használva előre tudott haladni a kocsi két különböző sebességgel.

A játék közel tökéletes állapotban maradt meg. Összesen az egyik kerékről hiányzott a gumi, de a hiányt 3D nyomtatással készült abronccsal pótoltam.
Még az ötödik kerékre kellett egy kevés figyelmet fordítanom, ami gumiból készült és az évek alatt eldeformálódott egy kicsit, de szerencsére ezt a hibát is sikerült orvosolnom.
Most a kocsi 100%-os állapotban van és hibátlanul működik. Reményeim szerint erről majd Ti is meggyőződhettek személyesen is, de amíg erre nincs lehetőség addig maradnak a megszokott fényképek.

Hamarosan a TikTok csatornán bemutatom majd Nektek ezt a játékot is, így azt javaslom hogy csatlakozzatok Ti is az egyre gyarapodó követők táborához!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1617835545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása