Echo Keyller - az anyaszomorító :)
2022. május 05. írta: ToyaHSW

Echo Keyller - az anyaszomorító :)

echokeyller_1.JPG

Ezúttal ismét egy olyan kultikus tárgyat mutatok be nektek, ami igazából csak félig nevezhető játéknak, sokkal inkább egy egyszerű használati tárgyról van szó.
A 80-as években az elektromos eszközök előretörése szinte az élet minden területére rányomta a bélyegét. 
Bár a vasfüggöny mögött éltünk, azért annak a résein keresztül folyamatosan szivárogtak be az országba az érdekes és különleges dolgok, amelyeket igyekeztünk magunknak megvásárolni.
Erre a legideálisabb hely a trafik volt, ahol minden is kapható volt akkoriban. Volt ott újság, dohányárú, játék, rágógumi, napszemüveg, de még kulcstartó is.

A 80-as évek elején két kulcstartó számított igazán trendinek. Az egyik az úgynevezett fütyülős kulcstartó volt. Ez egy kicsit furcsán hangzik manapság, de akkoriban nagy divat volt az olyan kulcstartó ami füttyszóra csipogással reagált.
Eredeti célja az volt, hogy a jobbra-balra lerakott kulcsot könnyedén megtalálhassuk.
Persze gyerekként ez a funkció különösebben nem hatott meg bennünket, ellenben a fütyülésre csipogás válaszként annál inkább.
Érdekességként említem meg, hogy ilyen kulcstartót még mindig lehet vásárolni a kínai oldalakon.

A másik kulcstartó az volt amelyik gombnyomásra hangot adott ki magából. Ilyen volt az Echo Keyller is. Az Echo Keyllert nem véletlenül hívtam anyaszomorítónak, ugyanis a hangjával lényegében minden felnőttet kitudtunk üldözni a világból.
A kulcstartó egy klasszikus téglalap formát kapott, amin 8 darab színes gomb és egy hangszóró kapott helyet. Ebből már gondolhatjátok, hogy központi szerepet kaptak a kulcstartón a hangok, amelyek közül összesen 8 állt a rendelkezésünkre.
A kulcstartó az egyes gombok lenyomására más-más hangot adott ki.
A hangok pedig igazán változatosak voltak és nagyon hangosak ráadásul :)
Volt itt lézerfegyver hang, bomba zuhanás és robbanás, csipogás, lövés, gépfegyver ropogás, sziréna és még két leginkább scifibe illő hang.
A működtetéshez két darab gombelemre volt szükség, amit az Echo Keyller felirattal ellátott elemtartófedél leszedése után lehetett behelyezni a tartóba.

Így utólag már leginkább viccesnek gondolom, hogy ilyesmire szórtuk el az összespórolt zsebpénzünket egykoron, de akkoriban egy ilyen kulcstartó nagyon menő dolognak számított.Í
A szüleink persze nem voltak boldogok - mert hát otthon is bőszen nyomogattuk a gombokat - de elviselték a kulcstartónkat és úgy voltak vele, hogy hátha gyorsan lemerül majd az elem.
Mivel a kulcstartó szerelése nem lehetséges, így az évek alatt sok darab ment tönkre és végezte a kukában. Hozzám most két darab került, amelyeket sikerült feléleszteni egy kis szerencsével.

Ennek köszönhetően mind két kulcstartóval találkozhattok majd  a múzeumban és ki is próbálhatjátok majd azokat, de amíg nem tudom nektek megmutatni addig maradnak a megszokott fényképek.
A TikTok csatornán hamarosan lesz róla videó, így azt javaslom kövessétek a blogot ott is!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2117824037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Namajdénmegmondom... 2022.05.06. 14:58:53

Olyan is volt, ami emberi szöveget mondot, káromkodott gombnyomásra. Ha jól emlékszem rózsaszín volt és például azt mondta: Egyél sz@rt

Gerberus 2022.05.06. 15:40:46

Többféle is volt, ez csak az egyik, de volt még kb. legalább négyféle nyomógombos változat. Nekem is ez tetszett, de a kinézet ellenére nem elől, hanem hátul volt a hangszórója.

Girhes Joe 2022.05.06. 16:32:08

Az enyém is pont ilyen, megvan még valamelyik fiók mélyén. Amikor utoljára nyomkodtam, még egy kicsi energia volt az elemekben, és többszörösére lassított felvételben, egész halkan játszotta a hangokat. :)

Csak Norris 2022.05.06. 17:26:41

Mi tranzisztorral szirénát építettünk belöle a simsonra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.05.07. 00:33:06

Teljesen hasonlóan anyaszomorító, lakosságszomorító volt a hasonlóan sokféleképpen mexólaló autóriasztók a 90-es években.Mintha ennek a nagy testvére lett volna, és egymás utánban lefuttatta volna az összes dallamot.És ez ment egész nap a városban, mert akkoriban az autóriasztók a lágy szellő fuvallatjára is elkezték ezt a kakofóniát.Legalább vagy 6-8 évig tartott, amig ez a szar termék ki nem veszett a közhasználatból.Emléxik még más is rá?
Uuoooiioouuuuooiiioo-viuviuviu-töööö-töööö-tööö-piripiripiri-stb.
:D
süti beállítások módosítása