Titokzatos motorok...Matchbox Hondarora után szabadon
2022. február 19. írta: ToyaHSW

Titokzatos motorok...Matchbox Hondarora után szabadon

hondarora_1.JPG

Kicsit bajban vagyok a mai játékokkal, de mindenképpen szerettem volna bemutatni nektek ezeket a kincseket is. Alapvetően elég sok gyártó készített itthon és külföldön is másolatokat sikeres Matchbox kisautók alapján. Ez elkerülhetetlen volt és sok esetben ez jelentett megfizethető vagy egyáltalán elérhető alternatívát a gyerekes szülők számára.
Itthon elég sok gyártó foglalkozott kisautó gyártással, amelyek nyugati játékok alapján készültek. Ilyen volt a Metalcar, a Metalbox, a Metal-Playmobil, a Hobby-Cars, vagy a Metchy is.

A mai napon bemutatásra kerülő motorok alapja a Matchbox által készített Hondarora volt, ami egy sikeres és szépen kidolgozott kétkerekű volt, ami sok gyereknek lett a kedvence. Persze ezek a motorok kicsit furcsán mutattak a Matchbox kisautók mellett, de lehetett őket tologatni, kormányozni, sőt még letámasztásra is volt lehetőség.
Az itthoni játékgyártók is ráugrottak erre a játékra és több gyártó is készített belőle másolatot. Volt közöttük ami egészen jól és volt ami botrányosan gyengére sikerült.

A ma bemutatott darabok a szebbek közül valóak, de sajnos néhány részt illetően zsákutcába futottam. Az általam origónak tartott Matchbox Memories oldalon bolyongva sem lettem sokkal okosabb ezeket a játékokat illetően, pedig becsülettel átnéztem az egész oldalt.
De nézzük a játékot és igyekszem megosztani veletek a bizonytalanságom okait is.

Az első lépés a csomagolás. A játékok kartondobozban kaptak helyet, amelyek erőteljesen emlékeztetnek a régi Matchbox játékok dobozaira mind anyagban, mind pedig grafikában - ez valószínűleg nem lehetett véletlen.
A doboz minden oldalán más játék látható. Az egyik oldalon a Yamaha 500-as, a másik oldalon a Honda 500-as, a két keskenyebb oldalon pedig a Renault Alpine 310-es két változata tűnik fel.
Ezeket a játékokat ugye a Metalbox készítette, azonban a dobozon erre semmi jel nem utal. Nincs feltűntetve a gyártó és a doboz külsőre nem igazán tűnik kisiparinak.

A motorokat a dobozból kivéve azonnal feltűnik, hogy rögtön két különböző ülést tudunk felrakni a járműre. A hagyományos ülés mellett egy oldaldobozokkal felturbózott nyerget is felpattinthattunk a motorra, ami egy kicsit különlegesebbé tette a játékot.
A műanyag ülések kidolgozása viszonylag szép és igényes, ráadásul az oldaldobozokon matricázást is találhattunk - erre én is emlékszem gyerekkoromból. Itt említem meg, hogy az egyik motorhoz fehér oldaldobozos ülés tartozik, de én eddig ilyet még nem láttam.
A motor szépen kidolgozott, látszik hogy igyekeztek a tökéletes másolat elkészítésére. A fém részek szépen lettek lefestve és a műanyag részeken is felismerhetőek az apró részletek is.
A motorról sem maradtak le a matricák, így a tankon található márkajelzést és a rendszámtáblákat is felfedezhetjük az aprócska játékon.
A kerekek nagyon szépen futnak és a kormány is szépen forog. Gyerekként emlékszem a kormány műanyag markolatait, de még az első villa műanyag részeit is igyekeztünk vagányabb állásba hajlítani több-kevesebb sikerrel.

A motorral kapcsolatos bizonytalanságom szorosan kapcsolódik a dobozhoz. A dobozon mint említettem Metalbox kisautókat lehet látni. Kidolgozásra, formára és részletgazdagságra ezek a motorok azonban leginkább a Metalcar által készített darabokra hasonlítanak.
Remélem ellátogat az oldalra valaki aki egy kicsit helyretesz ezen a területen.
Mindenesetre a többi játékkal együtt ezeket a másolt Matchbox motorokat is láthatjátok majd a többi játékkal együtt, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek ezeket a játékokat addig jönnek a szokásos fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6117655242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2022.02.21. 20:24:17

Szerintem itt megtalálsz mindent Metalcar / Metalbox:

matchboxmemories.blogspot.com/2009/08/legalis-es-illegalis-kisautogyartas_30.html

matchboxmemories.blogspot.com/2009/09/legalis-es-illegalis-kisautogyartas_18.html

Viszont ilyen dobozt még én sem láttam. Én műanyag dobozra emlékszem kölyökkoromból, de az nem jelent semmit, már akkor is a tartalom érdekelt.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2022.02.22. 13:41:07

Update: Más se látott még ilyen dobozt, nem csak én. Kincset leltél!

ToyaHSW 2022.02.26. 17:03:32

@Sam. Joe: Köszi az infót. Tőled indultam ki, ahogy írom is. A dobozt bescannelem akkor elérhetővé teszem mindenki számára.
süti beállítások módosítása