Logikai kirakós - Hordó
2021. november 30. írta: ToyaHSW

Logikai kirakós - Hordó

logikaihordo_1.JPG

A blogon már az elmúlt időszakban is találkozhattatok a logikai játékok egyik érdekes ágával, ahol nem színeket vagy számokat kellett a megfelelő sorrendben elhelyezni, hanem egy bizonyos formát kellett összerakni.
Ezek a játékok nem titkoltan a geometriai ismereteket, a térérzéket és a logikus gondolkodást fejlesztették. Ilyen játék volt az Ördöggolyó és a Galileo Csillag is, amelyeket már megismerhettetek a blogon. Most egy másik érdekes logikai játékot kirakható hordót szeretném bemutatni nektek.

Ennek a játéknak az igazi érdekessége, hogy annyira ötletes és különleges volt, hogy még mind a mai napig gyártják - igaz az eltelt évek alatt a műanyagot már lecserélték a jóval környezetbarátabb bambuszra.
A lényeg azonban az, hogy én most egy eredeti kisipai műanyag változatot tudok bemutatni nektek.
A játékot szerintem az egykori hazai kisiparnak köszönhetjük, így jellemzően trafikokban és vásárokban tudták a szülők megvásárolni azt a gyerekeknek, akik első mozdulattal szétszedték azt és persze sok gondolkodással igyekeztek ismét hordó formát adni a műanyag daraboknak.

A logikai játék összesen 12 elemből épült fel, amelyeket megfelelő sorrendben, kellő ügyességgel kellett egymásba illeszteni és akkor a végeredmény egy szabályos hordó lett.
Persze ez itt csak elsőre tűnik egyszerűnek. A gyerekek számára azért ez nem volt ennyire egyszerű feladat, sőt sok esetben még a felnőtteket is megizzasztotta a játék elsőre. És itt jön a legnagyobb probléma a térbeli logikai kirakós játékokkal, hogy viszonylag rövid volt a játékidejük.
A gyerekek egyszer rájöttek a folyamatra és onnantól kezdve elég gyorsan tudták összerakni az elemeket a megfelelő sorrendben és elveszett a gondolkodás és kísérletezés öröme és ennek köszönhetően félre is tették az ilyen és ehhez hasonló játékokat.
Szerencsére azért néhány darab elkerülte a kidobást és túlélte az elmúlt 40-45 évet.
Így került hozzám is ez a darab, amit egy nagyobb csomag részeként sikerült megszereznem. Tökéletes állapotban maradt meg, így még mind a mai napig rendkívül jól illeszkednek az elemek egymáshoz és a műanyagok sincsenek kikotyogósodva.
Ezt a logikai játékot is láthatjátok majd a múzeumban, de amíg nem tudom nektek megmutatni személyesen ezt a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr116768850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása