Varázs-Gömb logikai játék
2021. november 25. írta: ToyaHSW

Varázs-Gömb logikai játék

fg1.JPG

Végre ez is meglett. Akár így is kezdhetném ezt a bejegyzést, hiszen egy olyan hazai játékról van szó amire már régóta fájt a fogam. Ez pedig nem más mint Föld-Gömb játék párja, a Varázs-Gömb. A Föld-Gömbről már egy hosszabb írást készítettem, amit itt olvashattok el.
Mit is kell tudni a Lemezárugyár ezen játékáról?

A játékot valamikor a 60-as években fejlesztették ki és azon kevés játék közé tartozik, ami saját ötlet alapján készült. A játék akkoriban akkora siker volt, hogy kiállításon díjat is nyert vele a cég. Ezt követően azonban hosszú szünet következett a játék életében és csak a 80-as években tért vissza a logikai játék aranykorában a játék a boltok polcaira.
A játéknak két igazán ismert változata van. Az egyik a már bemutatott Föld-Gömb, ahol megfelelő helyre kellett rakni az elemeket, hogy a valódi földgömb kirajzolódjon és a színekkel operáló Varázs-Gömb.
Itt a gömb sárga, két, piros és fehér részekre volt osztva és itt is az volt a feladat, hogy a megfelelő színeket a megfelelő helyre csúsztatva alakítsuk ki a gömb mintáját.

Ezen kívül volt még egy itthon nem igazán ismert Pan-Am változat, amit az amerikai légitársaság osztogatott ajándékként, de őszintén szólva én erről a változatról még csak fényképet sem találtam.
Elvileg készült még foci labdát mintázó verzió is, de erről is csak egy-két fényképet sikerült találnom. A lényeg, hogy itthon a színekkel operáló Varázs-Gömb és a földrajzos Föld-Gömb volt leginkább elérhető a gyerekek számára.
A Lemezárugyár játéka egy nem túl egyszerű logikai játék alapvetően, ahol egymást keresztező két íven mozgatható elemekkel kellett kiraknunk a megfelelő kombinációt. Ez elsőre viszonylag egyszerű feladat tűnik, de játék közben jön rá az ember, hogy bizony itt figyelni kell a részletekre.
Eddig azért nem volt a gyűjteményben megtalálható ez a darab, mivel egy kicsit elszálltak a Lemezárugyáras játékok árai és nehezen akadtam megfizethető és még használható darabra.
Szerencsére szembejött velem egy logikai játékokat tartalmazó csomag, amiben két elem hiánnyal megtalálható volt ez a játék is, ami nekem pont kapóra is jött.
Régóta kíváncsi voltam az elemek rögzítésére, de a jó játékot ehhez nem szívesen szedtem volna szét. Így viszont úgyis pótolnom kellett a hiányzó elemeket, ami előtt mindenképpen meg kellett néznem az elemek rögzítését.
Mivel műanyag alkatrészekről van szó eredendően, így ezeket nyomtatással terveztem elkészíteni.
Erről részletesen olvashattok a tegnapi Régi játékokkal is van munka bejegyzésbe.
A lényeg, hogy sikerült az elemeket pótolnom és bár nem kaptam fém takarást mégis sikerült szerintem egészen szépen rendbe hoznom ezt a játékot.

Én azt javaslom ha hiányos játékba botlotok, akkor is érdemes energiát fektetni és megmenteni az utókor számára, ahogy én is eljártam a Varázs-Gömb esetében.
Ezt a játékot a többi logikai játék mellett láthatjátok majd, de amíg nem tudom nektek megmutatni ezt a kincset, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2416759222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

llkkklkkk 2021.11.27. 20:12:31

jól értem hogy ez korábbi mint a rubik kocka???

ToyaHSW 2021.11.28. 10:11:41

@llkkklkkk: Maga a késztermék nem, de az alapötlet igen.
süti beállítások módosítása