Érdekes régi lemezjátékok 3.
2021. november 11. írta: ToyaHSW

Érdekes régi lemezjátékok 3.

Ezen a héten ismét hoztam nektek néhány általam érdekesnek gondolt régi lemezjátékot. Néhány darab igazi kincsnek és ritkaságnak számít manapság már, de olyannal is találkozhattok a rovat részeiben, amelyekkel szerencsés esetben Ti is találkozhattok a hazai aukciós oldalak kínálatában.
A válogatásba azok a játékok kerülnek be amelyeket én érdekesnek találok, de kommentben Ti is javasolhattok játékokat természetesen.

Várom az ötleteiteket és arra kérlek benneteket, hogy ezúttal is tartsatok velem!

A képeken az 1939-ben készült Roll-Over Pluto nevű játékot láthatjátok, amihez az akkor már nagyon népszerű Walt Disney figura szolgált alapul.
A felhúzós szerkezettel ellátott lemezjáték az elindítást követően szépen elindult és körbe-körbe ment egészen addig amíg a belül található szerkezet le nem járt. Ezt követően a gyerekek felhúzhatták újra és máris folytatódhatott a móka.
Korát meghazudtolóan szépen lett kidolgozva a játék. A grafika igényes, de az amerikai cégek ilyesmire mindig is kényesek voltak.
A játék most is megvásárolható és az ára sem annyira tragikus szerencsére (kb. 130-150 USD).

Ismét egy Walt Disney alapokon nyugvó játék 1939-ből. A játék neve Pinocchio The Acrobat volt és a Louis Marx & Co. gyártotta.
Ez is egy óraműves szerkezettel ellátott lemezjáték volt, ami szintén elég érdekes játék volt a maga idejében. A játék alapvetően egy billegős szerkezet volt, amelynek a felső részén kapaszkodott két rúdba Pinokkió. A billegős alap alsó részén egy nyelv mozgott, ami folyamatosan billegtette az íves talapzatot, ami ennek köszönhetően egyre jobban mozgásba lendült. A mozgásnak köszönhetően pedig a kapaszkodó Pinokkió figura igazi akrobata mutatványokat végzett.
A grafika itt is egészen igényes. A talapzaton egészen érdekes rajzokat láthatunk, de a figura festésére is kellő figyelmet fordítottak akkoriban.
Ez a játék is megvásárolható mind a mai napig. Olyan 350-400 dollár körüli áron juthattok hozzá, ha érdekel benneteket.

Az 50-es évek elején került gyártásba Japánban a Mechanical Monkey Golfer, amit eredetileg a Cragstan majd a későbbiekben a T.P.S. gyártott.
Ez természetesen ismét egy felhúzós lemezjáték, de olyan igazi japán mérnőki csoda :)
A játék maga két részből áll. Az egyik részen áll a golfozó majom, míg a játék másik részén található a lyuk ahova a játékhoz tartozó labdát kellett beütnie a majomnak. A két részt összekötötte egy utacska, aminek a játék szempontjából is van jelentősége. A felhúzást követően a majom ütésre lendítette a golfütőt és átütötte a labdát a játéktér másik részére, ahol az beesett a lyukba, majd ezt követően a kis kék összekötő úton keresztül ismét visszakerült a majom elé.
Ezen idő alatt a majom már ismét ütésre lendítette a kezét és jöhetett a következő ütés. Ez egészen addig folytatódott, amíg az óraműves szerkezet le nem járt.
Szerintem igazi különlegesség ez a játék és a kidolgozás is minden dicséretet megérdemel. 

Ezúttal a képeken a T.P.S. által gyártott Space Explorer X-705-öst láthatjátok, ami egy lendkerekes játék volt némi sci-fi beütéssel.
Az űrfelfedező jármű lemezből készült és egy lendkerekes szerkezet mozgatta. Mellékesen a lendkerékhez kapcsolódott egy huzal segítségével egy űrhajós is, aki a lendkerék mozgásával együtt körbe-körbe keringett az űrjármű felett a levegőben.
Már ebből a megoldásból is gondolhatjátok, hogy elég nehéz hiánytalan darabokra akadni ebből a játékból is. Ami nekem nagyon tetszett az a színek bátor alkalmazása és a grafika.
A játék a 60-as évek legelején készült, amit gondolom magatoktól is kitaláltatok :)

1957-ben jártunk, amikor a Nomura megjelent a játékpiacon a Space Man nevű távirányítós űrhajósával. Természetesen ez a játék is lemezből készült, mint akkoriban szinte minden, de mégis egészen érdekes és különleges tulajdonságokkal rendelkezett.
A távirányítót bekapcsolva az űrhajós elkezdett előre lépkedni a karjait is mozgatva. Az egyik kezében egy elemlámpa volt, ami természetesen világított is ahogy haladt az űrhajós előre.
A hátán található hátizsákból egy antennát is ki lehetett húzni, ami lényegében a figura védjegye is volt.
Manapság még lehet találni működő változatokat a játékból, de annak azért megkérik az árát minden esetben.

A jövő héten folytatom az érdekes régi játékok bemutatását.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7216748172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása