Színes rudak
2021. június 17. írta: ToyaHSW

Színes rudak

szinesrudak_1.JPG

Ha a bejegyzés címét vagy az első képet látjátok, akkor szerintem sokan kapásból rávágják, hogy megint valami építőjátékot mutatok be nektek.
Ettől nagyobbat nem is tévedhetnétek, ugyanis a ma bemutatásra kerülő Színes rudak nevű készlet leginkább az oktatást segítendő készült el - persze ettől függetlenül gyerekként gyakran inkább építettünk az egyes elemekből :)

A Színes rudak készletet a Tanért készítette. A Tanért 1968 január 1-én jött létre több vállalat összevonását követően (Iskolai Taneszközök Gyára, az Iskolai Felszereléseket Értékesítő Vállalat és az Iskolai Filmintézet) jött létre.
Az Országos Tanszergyártó és Értékesítő Vállalat feladata volt a taneszközök kutatása, fejlesztése, valamint a nemzetközi tanszerkereskedelem is.
A fejlesztésnek köszönhetően számtalan kiváló segédeszközt kaptak a gyerekek amelyek között megtalálható volt a Logikai játék és a ma bemutatásra kerülő Színes rudak is.

A Színes rudak készletet leginkább a matematikai műveletek elsajátításához fejlesztették ki és erre a célra tökéletesen meg is felelt.
Segítségével a gyerekek játszva ismerhették meg az összeadás, a kivonás és a részekre osztás fogalmát is.

A készlet egy kemény kartondobozban volt megvásárolható, amit egy rajzolt kisfiúval és néhány színes rúddal dekoráltak.
A doboz tetejét felnyitva azonnal feltűnt a beltartalom, ami különböző hosszúságú műanyag rudakból állt. A rudak különböző egységnyi hosszból álltak és ebből következően már érhető hogyan is lehetett a matematika oktatásban használni a Színes rudakat.
A tíz egység hosszú műanyag rudat ki lehetett rakni 10 egy egységnyi, 5 két egységnyi, stb... hosszúságú elemből és így lehetett gyakorolni az összeadást.
Ugyanígy a kivonást és véleményem szerint a szorzást és osztást is lehetett oktatni a műanyag segédeszköz segítségével.

Őszintén szólva arra gondoltam, hogy a szocializmus végével a Színes rudak is a feledés homályába vesztek, de számomra volt a legnagyobb meglepetés hogy ez a tanszer mind a mai napig megvásárolható valamivel modernebb köntösben.
Persze az én korosztályomnak az eredeti a kedves, de valószínűleg a mai darabokkal is pontosan annyira lehet elmagyarázni az alapműveleteket mind a régi változattal.

A múzeumban majd ezzel az oktatási kiegészítővel is találkozhattok. Remélhetőleg nem lesz egyedül és addigra egy Logikai játékot is beszerzek majd mellé.
Amíg azonban nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt a régiséget, jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr416597068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.115 2021.06.20. 07:47:33

Emlékszem a barna rúd volt a leghosszabb, azzal adta a körmöst a geci tanár.
süti beállítások módosítása