Régi játékokkal is van munka 10. - 2.rész
2021. június 11. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 10. - 2.rész

rjvm10_7.JPG

Ahogy azt megszokhattátok már a blogon időnként igyekszem régi játékokat ismét vállalható állapotba hozni. Ezúttal a PIKO Jumbo hernyótalpas munkagépből igyekszem kihozni a maximumot.
Az első részben a játékot leginkább csak szemügyre vettem és a terveimet vázoltam a felújítással kapcsolatban, de most belevetem magam a munkába.

Az ilyen felújítások során általában érdemes egy alapos tisztítással indítani a munkát. Ennek nagy előnye, hogy az apró hibák is láthatóvá válnak, valamint az egyes szerelési folyamatok alatt Ti sem lesztek koszosak.
Ehhez persze szét kellett szedni a játékot. Alapvetően ez nem egy bonyolult feladat a PIKO Jumbo esetében, hiszen csak a műanyag karosszériát kell benyomni két helyen és máris szétpattintható az alváz és a felépítmény.
Ezt követően pedig indulhat a takarítás.

A karosszériát egy is Cif súrolószer segítségével próbáltam megtisztítani, majd pedig vizes vattával tisztára takarítani. Igyekeztem a vízzel óvatosan bánni, aminek az volt az oka, hogy a játékon található matricákat megszerettem volna őrizni eredeti állapotukban. Ez sikerült is szerencsére.
A felépítményről azonban néhány apróság hiányzott. Ezek egy része még tervezés alatt van, de néhány alkatrészt sikerült pótolnom.
Aki olvasta az első részt az tudhatja, hogy volt egy nagyon rossz állapotban lévő PIKO Jumbo játékom. Erről emeltem le a hiányzó tolólapot és a motortér mögé illeszthető poroltót is. Ez utóbbit valószínűleg majd leméretezem és 3D nyomtatható formában elérhetővé teszem majd a számotokra is, ami már csak azért is lesz érdekes mivel több NDK-ban gyártott PIKO játékra is felszerelhető lesz ez a kiegészítés.

Az alvázzal egy kicsit több dolgom volt. Az előző bejegyzésben említettem, hogy a kerekekre rágyógyult az eltelt évek alatt a gumiból készült hernyótalp. Ezt le kellett műtenem első lépésben. Ezt óvatosan le is feszegethetitek, de ha megszeretnétek könnyíteni a dolgotokat, akkor hajszárítóval érdemes egy kicsit a levétel előtt átmelegíteni a gumiból készült hernyótalpat.
Így egészen biztosan nem szakítjátok majd el a levétel során.
Miután lekerült a hernyótalp már csak a tisztítás volt hátra. Ehhez a kiskerekeket levettem a tengelyekről és vattapamacs és tisztítószer segítségével igyekeztem a lehető legalaposabban kitakarítani a játék belső részét és az alváz külsejét is.
Az alváztól hiányzott az elemtartó fedele, amit szintén a másik játékról pótoltam egy gondos takarítást követően.

A játék megtisztult és várja a következő lépést. Valószínűleg az első körben az elektronikát teszem majd rendbe, majd pedig a többi apró részlet is a helyére kerül majd a következő hetekben.
Azt javaslom ha érdekel benneteket a játék megújulása, akkor tartsatok velem a jövő héten is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9116589546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása