Ceruzahegyezők a 70-es évekből 8.rész
2021. május 11. írta: ToyaHSW

Ceruzahegyezők a 70-es évekből 8.rész

hegyezo8_1.JPG

Ezen a héten folytatom a ceruzahegyezős sorozatot, amelyben a 70-es, 80-as évek klasszikus iskolai kellékének különböző változatait igyekszem bemutatni nektek.
Ezúttal úgy döntöttem nem tematikusan választom ki a darabokat, hanem néhány érdekesebb és különlegesebb darabot mutatok be nektek. Ma öt darab hegyezőt mutatok be nektek, amelyek formájukat illetően kerültek be az általam érdekesebbnek tartott darabok közé

Vágjunk is bele! Tartsatok velem ezúttal is, amikor olyan hegyezőket mutatok be nektek amit nehéz lett volna tolltartóba rakni.
Mivel itt most minden hegyező egy kicsit különleges és érdekes, így ezt megpróbálom nem is említeni a bemutatás során.

Elsőként az iskolához azért valamilyen szinten köthető Abakusz formájú hegyezőt szeretném bemutatni nektek. Az Abakusz a mai gyerekek számára leginkább ismeretlen érdekesség, de az én gyerekkoromban még ezekkel a golyós manuális gépekkel egészen jól tudtunk számolni.
Majd egyszer közelebbről is bemutatom nektek ezt az egykoron népszerű számológépet, amit még a szovjet GUM áruházban is használtak az eladók.
A hegyező változat persze jóval egyszerűbb mint az eredeti Abakusz volt, de ez természetes is.A kis színes golyócskákat lehet tologatni és korlátozottan még számolni is lehet vele. A talapzatban kapott rajta helyet a hegyező, ami nyitott terű volt így a forgács szabadon hullott ki belőle. 

A második bemutatásra kerülő darab egy használati tárgy hegyező változata. A 70-es, 80-as években a klímák elterjedése előtt az irodákban és az otthonokban a nyári hűvös eléréséhez általában ventilátorokat használtunk.
Meg sem szabad lepődni, hogy az irodai asztalok kellékének számító asztali ventilátornak is elkészült a hegyező változata. A kidolgozás viszonylag jó ebben az esetben is.
A lapátok forgathatóak és a talapzat aljában kapott helyet a nyitott hegyező. A műanyag hegyező rózsaszín, így azt mondanám inkább lányok asztalán mutathatott jól.

Most viszont egy kicsit komolyabb színű és kicsit fiúsabb hegyezőt szeretnék bemutatni nektek. Ezúttal egy telefon formájó hegyezőt ismerhettek meg.
Ez is mint minden egyes darab műanyagból készült és ennek köszönhetően egészen részletesen kidolgozták. Az aprócska telefonom még a tárcsát is megtalálhatjátok és külön érdekesség, hogy a kagylót egy madzag rögzíti a telefonhoz, így azt akár fel is lehetett emelni.
A hegyező itt is alul található meg, ami szintén nyitott volt. Hegyezni persze nem lehetett túl egyszerű ezzel a ceruzahegyezővel, hiszen a himbálózó kagyló ebben a műveletben már erősen zavaró lehetett.

A következő hegyező leginkább a lányok asztalán mutathatott jól, hiszen iskolában hordani ezt a darabot sem volt érdemes a mérete miatt.
Ezúttal egy előltöltős mosógép formájú hegyezőt szeretnék bemutatni nektek. Ez is műanyagból készült és ennek köszönhetően viszonylag részletesen ki lettek rajta dolgozva a részletek. Megtaláhatóak rajta a gombok, de még az átlátszó töltőablakot is kialakították.
Ez egy zárt hegyező, ennek köszönhetően a mosógép szétszedhető és a belül felgyűlt forgács kiönthető belőle. Ehhez persze nem az ajtót kell kinyitni, hanem a mosógép alját kellett lefeszíteni a helyéről és akkor a gép belsejéből egyszerűen kiborítható volt a faforgács.

A ma bemutatásra kerülő faragók közül az utolsó szintén egy érdekesebb darab, amit azonban méretének köszönhetően akár az iskolába is nyugodtan magukkal tudtak vinni a gyerekek.
Ez pedig egy könyv alakú ceruzahegyező.
Mint minden darab, ez is műanyagból készült és első ránézésre valóban olyan látványt nyújt mint egy piros színű könyv. Sőt még első látásra azt sem lehet róla tudni, hogy ez valójában egy ceruzahegyező, ami azért nem kis dolog.
Ahhoz hogy kiderüljön egy hegyezővel van dolgunk, a könyv belső részét ki kell fordítani a helyéről. Ekkor válik láthatóvá a belül elhelyezett hegyező, ami természetesen ebben az esetben is nyitott így a forgácsot itt is egy papírra kellett gyűjteni.
A könyv mint láthatjátok egy arany színű díszítést is kapott, ami sokat dob rajta.

Mára ennyi volt a 70-es évek hegyezőiből, de ne csüggedjetek a jövő héten újabb darabokkal tér majd vissza ez a sorozat a blogra.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9616547450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása