Ceruzahegyezők a 70-es évekből 4.rész
2021. április 15. írta: ToyaHSW

Ceruzahegyezők a 70-es évekből 4.rész

ceruzahegyezo_25.JPG

Ahogy azt az utóbbi hetekben megszokhattátok, minden héten egy napot a régi, 70-es években készült ceruzahegyezőknek szentelek. Mivel elég sok darabról van szó, így egészen sokáig tudunk majd nosztalgiázni ezzel a témával.
A ceruzahegyezők leginkább iskolai kellékek voltak, amelyeket kénytelenek voltunk használni elég gyakran. Akkoriban még nem voltak jellemzőek a ma ismert 0.5 mm-es hegyű tölthető ceruzák, nekünk magunknak kellett gondoskodni a megfelelő hegyességű eszközökről.
Minden tolltartóban megtalálható volt egy egyszerű szabvány darab, de aki kicsit kiszeretett volna tűnni a tömegből az választott magának egy egyedi darabot és azt horda magával az iskolába.

A különleges hegyezőkre persze külön kis világ épült és ennek köszönhetően számtalan teljesen egyedi, sőt nem ritkán különleges változatokat is belehetett szerezni. Ezeket általában a trafikokban tudtunk megvásárolni, de az írószerboltokban is belelehetett futni szebb és érdekesebb darabokba.

A mai napon a labdarúgás lesz a téma, amihez igyekeztek érdekes ceruzahegyezőket választani.

A focis hegyezőket pedig mivel lehet stílusosabban kezdeni, mint egy labdával.  A focilabda formájú hegyező természetesen műanyagból készült és a készítés során igyekeztek visszaadni a régi fűzős focilabdák hangulatát. A gömb persze szétszedhető, amiből az is következik, hogy a forgács bent maradt a hegyezőn belül, így kevésbé kellett figyelni a szemetelésre.
A sárga színű labda egészen jól mutat és valószínűleg akkoriban más színekben is gyártották. Belül amúgy egy teljesen átlagos hegyezőt találni a szétszedés után.

A focis témában egész kis sorozatokat is készítettek. A 70-es évek futballistái sem maradhattak le a ceruzahegyezőkről. Szerintem egy egészen komoly sorozat néhány darabját tudom most bemutatni nektek, amelyeken különböző országok akkoriban híres labdarúgói voltak láthatóak.
Ezek a hegyezők kifejezetten egyszerű darabok voltak, de aki szerette gyerekként a focit azt ez különösebben nem zavarta.
Az íves műanyag lapokon a labdarúgók képei, nevük és országuk volt feltüntetve, míg a lap hátsó részére került a hegyező teljesen egyszerűen ragasztva. Ezeknél a hegyezőknél nem volt forgácstartó, így érdemes volt egy papírlap felett hegyezni a ceruzánkat és a munka végeztével gyorsan megcélozni a faforgáccsal a tantermi szemetest.
A hegyezőkön Allan Simonsen (Dánia), Marco Tardelli (Olaszország), Hans-Jürgen Kreische és Joachim Streich (NDK) láthatóak.

Igazi klasszikus 70-es években gyártott hegyező mindegyik, amelyek ráadásul nagyon szép állapotban maradtak meg.
A jövő héten újabb darabokat mutatok majd be nektek. Akkor is tartsatok majd velem, ha tehetitek!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3816502476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tapló II. 2021.04.20. 09:47:10

Ez messze nem így van. A hatvanas években már mindenhol lehetett hapni a sárga fémtestű csehszlovák töltőceruzát amelynek végéből egy négyágú hegyező volt kicsavarható.
m.blog.hu/go/golyostoll/image/Teszt/versatil5201-1.jpg

ToyaHSW 2021.04.20. 12:22:19

@tapló II.: Tudom, hogy volt. Felsős korunkba meg is töltöttük narancshéjjal, de alsóban ilyesmit nem használhattunk.
Nálunk kifejezetten tiltva volt.
süti beállítások módosítása