Ponty Póló
2021. január 26. írta: ToyaHSW

Ponty Póló

pontypolo_1.JPG

A mai napon ismét egy kevésbé ismert hazai játékot szeretnék bemutatni nektek, ami bár nem a gyűjtemény része, de ennek ellenére mivel van lehetőségem megnézni és kipróbálni, így természetesen Ti is megismerhetitek - sőt ha úgy gondoljátok meg is tudjátok vásárolni majd.
A játék nem lesz más mint a Ponty Póló, amire szerintem nagyon sokan kicsit értetlenül néznek maguk elé és ez nem véletlen.
Egy viszonylag ismeretlen játékról van szó, amit a Műtex készített egykoron.

A Műtex neve viszont sokak számára lehet ismerős, hiszen számtalan játék gyártója volt a 70-es, 80-as években a cég. Tőlük került ki az Érzékelő játék, a Rodolfó 55 mutatvány, a Színtaktika, a Casino Kockák és a most bemutatásra kerülő Ponty Póló is.

A Ponty Póló egy tipikus ügyességi játék, ami néhány érdekes és különleges megoldásával a gyerekek kedvencévé válhatott volna, ha kicsit többen ismerik.
A játék viszonylag egyszerű és lényegében a labdasportokhoz hasonlóan kellett játszani.
A játék egy adott méretű műanyag játéktéren zajlott, ahol két halacskát kellett irányítanunk. A feladat viszonylag egyszerű volt, hiszen annyi dolgunk volt hogy a játéktéren elhelyezkedő labdákat a saját kapunkba juttassuk.
A színes labdákból több darab is volt, amelyek pontértékben eltértek egymástól. A játékot végül az nyerte meg, aki több pontot szerzett a játék végére.

Ez így elsőre egyszerűnek tűnik, de a játéktér közepén egy hullám is helyet kapott nehezítésként és a halacskák irányítása sem volt éppen a legegyszerűbb feladat.
A tervezők úgy gondolták az nem lenne ideális megoldás ha a gyerekek a játéktéren piszkálódnának, hiszen ez lehetőséget adna a csalásra is és sok vitát generálna. Ezért úgy döntöttek mágneses megoldással lehet irányítani a halakat. Ehhez két bot tartozott, amelyekben egy-egy mágnes volt megtalálható. A halacskák alján pedig egy-egy fém korong volt megtalálható.
A gyerekek a botok segítségével mozgathatták a halacskájukat és terelgethették a labdákat a saját kapujuk felé a győzelem reményében.

Ez persze csak így elsőre tűnik egyszerű feladatnak. A hirtelen mozdulatokra a hal és a mágnes között a kapcsolat megszakadt és ezzel elveszítettük az irányítást.
Érdemes volt lassan és megfontoltan terelgetni a labdákat a kapu irányába, ami azért a játék hevében nem volt éppen egyszerű feladat.

Szórakozásnak igazán kitűnő még most is a Ponty Póló, így egy kicsit sajnálatos hogy nem lett belőle igazán nagy átütő siker a 80-as években.
Szerencsére a 80-as évek hangulatát a játékkal vissza tudjátok hozni Ti is, hiszen ez a játék is megvásárolható.
Most azonban inkább néhány kép segítségével szeretném nektek bemutatni ezt a rendkívül érdekes hazai fejlesztésű játékot.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8916404802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása