Tücsök és társai társasjáték
2021. január 21. írta: ToyaHSW

Tücsök és társai társasjáték

tucsok_1.JPG

A mai napon ismét egy társasjátékot szeretnék bemutatni nektek. Ezúttal is egy hazai gyártású játékot ismerhettek meg, amivel valószínűleg viszonylag kevesen találkoztatok gyerekként.
Ez a játék a Tücsök és társai társasjáték, ami azért tartalmazott néhány érdekességet.

A játékot az Otthon Szolgáltató Ipari Kisszövetkezet gyártotta és a Triál forgalmazásában került a boltok polcaira. Az Otthon Kisszövetkezetről semmi információt nem sikerült találnom, így gyaníthatóan azóta vagy profilt váltott a cég vagy pedig egyszerűen a feledés homályába veszett.
Azt sem sikerült kiderítenem, hogy ezen a társasjátékon kívül mással is jelen voltak-e a játékpiacon, de hátha köztetek akad olyan akinek birtokában vannak ilyen információk.

A játék nem tartozott éppen a legolcsóbb darabok közé, ugyanis 132 Ft-os fogyasztóiár szerepel 6 éves kortól ajánlott társasjáték dobozán.
A doboz amúgy nem túl fantáziadús grafikával készült. A háttér kék amin különböző állatkák szerepelnek egy játéktábla mezőin és a cím mellett a 4 játék felirat díszíti a dobozt, ezzel is tudtára adva mindenkinek, hogy ebben a játékban négy különböző társasjáték kapott helyet.

A táblák minden esetben 25x35 cm-esek és 'fantáziadús' neveket kaptak. Az első tábla a Tücsök, a második a Breki Klub, a harmadik az Erdei verseny, míg a negyedig a Breki a végén nevet kapta.
Minden táblán az a feladat, hogy a kijelölt indulási helyről eljuttassuk a célig a bábuinkat. Ehhez egy dobókockával kellett a lehető legnagyobb értéket dobni, majd ezt követően a dobás értékének megfelelő számú mezőt előre lépni.
Ez így elsőre nem tűnik túl érdekesnek, de másodjára vagy harmadjára sem az, de mivel a társasjáték nem a tiniknek készült, így valószínűleg a 6-7 éves gyerekek igényeit bőven kielégítette.

Persze sokkal jobban is meglehetett volna oldani a játékot és ehhez csak néhány apróságon kellett volna változtatni. A táblák rendkívül egyszerűek és a grafika területén sem estek túlzásokba a tervezés során sajnos. Ennek köszönhetően viszonylag egyhangúak a táblák, amelyek színükben bár eltérnek egymástól különbség ennek ellenére nem számottevő.
De ha a játéktérnél nem is, a figuráknál meglódulhatott volna az Otthon Kisszövetkezet tervezőinek a fantáziája. Ehhez nem kellett volna sok, csak néhány állatos bábu, de ehelyett kapunk egyszerű és mindenki által unásig ismert bábukat, ami annyira jellemző volt a 70-es, 80-as évek társasjátékaira.
Persze valószínűleg a tervezésbeli hiányosságokban szerepet játszhatott a rendelkezésre álló technika korlátoltsága és a kevés pénz is.

Ennek ellenére én mindenképpen érdekesnek és ritkának gondolom ezt a játékot. Nagyon hűen adja vissza a hazai játékgyártás második vagy inkább harmadik vonalából kikerült játékok minőségét és a felhasznált anyagok gyalázatosságát.
A Tücsök és társai ennek ellenére viszonylag szép állapotban maradt meg. A doboz nagyon rosszul fest, de a táblák, a bábuk és még a játékszabály is egészen jó állapotban maradt meg.

Mivel ez a játék sem az enyém, így most nem tudok ígéretet tenni, hogy ezzel a játékkal találkozhattok majd a múzeumban, de most fotók segítségével azért nosztalgiázhattok egy jót Ti is.

Ha valakinek van emléke erről a játékról, akkor nagyon szívesen venném ha megosztaná velem kommentben.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2116398824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása