Régi harci játékok 3.rész
2020. december 01. írta: ToyaHSW

Régi harci játékok 3.rész

Az utóbbi hetekben megszokhattátok, hogy régi harci játékokat igyekszem nektek bemutatni hétfőnként. Persze az érdekesebb darabokra fókuszálok, amelyekkel azért nem nagyon találkozhattunk gyerekként mi sem.
Ahogy az ígértem ezúttal a levegőbe emelkedünk és olyan játékokra koncentrálunk amelyeket a hadseregek is használtak légi harcokban és ennek köszönhetően a gyerekek érdeklődésére is számot tarthatott.

Vágjunk is rögtön a közepébe!

vintage-japan-tin-battery-operated_1_f7de4fabeffa102865c3e72e65a0baa1.jpg

Ternészetesen ebben a kategóriában is a távirányítós játékok számítottak a legnépszerűbbeknek. A gyártók igyekeztek is ezt kihasználni, így Japánban szinte minden játékgyárnak volt U.S.Army felirattal ellátott távirányítós repülőgépe vagy helikoptere.
A lemezből készült játékok formája változatos a fém test ellenére és nem túl meglepő módon rendelkeztek a távirányítós játékok összes előnyös tulajdonságával is.
Persze felszállni nem tudtak ezek a játékok, de ennek ellenére a földön haladva pörögtek a rotorok és a gyerekeknek ennyi is elég volt a boldogsághoz.
Sajnos a képen látható típusról és annak gyártójáról nem sokat lehet tudni, de a kép a játékról önmagáért beszél.

s-l1600_5.jpg

Természetesen készültek lendkerekes és felhúzós szerkezettel ellátott katonai játékok is, amelyek közül a legtöbb helikopter volt. Ezek formája lényegében pontosan annyira volt változatos mint a távirányítós játékoké.
A képen egy 70-es években készült lendkerekes helikoptert láthattok, amelyik természetesen a lendkerékkel együtt a rotorját is forgatta. Az igazán szögletesre sikerült helikoptert a Takatoku készítette.

vintage-tin-linemar-marx-bell_1_9484911edd81a6b50d57d9b2a8b6d0c4.jpg

És akkor most ismét egy érdekes távirányítós játék amit a Marx és a Linemar Toys készített és a Bell HXV-3-as helikopter távirányítós változatával játszhattak a gyerekek.
A gép a maga nemében igazán érdekes, hiszen két szárny is található volt a repülőgépéhez hasonlító testen, aminek a végén egy-egy rotor kapott helyet. Ezek a rotorok természetesen menet közben forogtak egy viszonylag bonyolult megoldású áttételnek köszönhetően.
A helikopter ment előre-hátra és jobbra-balra, de sajnos a levegőbe ez a gép sem tudott emelkedni.

s-l1600_4_1.jpg

Egy valamivel modernebb játékot is szeretnék bemutatni nektek. Ezt a sokak által ismert New Bright készítette a 80-as években. Ezzel talán még néhányan találkoztatok is gyerekként.
Az F13-as repülőgép alapján készített távirányítós játéknak már az irányítója is hasonlított egy repülőgép berendezésére. Természetesen a repülőgép olyan extrákat is tudott a szokásos jobbra-balra, előre-hátra haladáson kívül mint hangok kiadása, villogó orr és rakéták, valamint a szárnyát is tudta mozgatni.

vintage-steelcraft-akron-zeppelin_1_e482ec375901d10fcb279669645dd328.jpg

Persze ne gondoljátok, hogy nagyon régen nem készültek a gyerekeknek különböző katonai légijárművekkel kapcsolatos játékok.
Erre a legjobb példa a 30-as évek elején gyártott AKRON ZEPPELIN, ami természetesen lemezből készült. A játék időtálló darab volt, amire a legjobb bizonyíték, hogy még mindig akad belőle egészben megmaradt darab.
A méreteit tekintve egy 26"-os játék volt, ami azt jelenti hogy egy több mint 60 cm-es léghajóval játszhattak a gyerekek.

Ne aggódjatok a sorozatnak még közel sem vagyunk a végéhez, így mindenképpen érdemes lesz a jövő héten is velem tartanotok.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3016310022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Digitális Dzsihád 2020.12.08. 13:35:11

A postban elírtad: az a repülőgép az nem F-13-as!

TizenNÉGY!

:-D
süti beállítások módosítása