Norma Viru kisautó
2020. november 26. írta: ToyaHSW

Norma Viru kisautó

dsc_0023.JPG

A mai napon egy érdekes újdonsággal rukkolok elő. Ezúttal olyan játékot mutatok be nektek, ami bár jelenleg nálam van azonban mégsem az enyém, sőt akár meg is tudjátok vásárolni azt.
Ez egy viszonylag bonyolult és összetett történet, amivel nem is szeretnélek benneteket untatni, helyette inkább rögtön belevágok a közepébe, hogy megismerhessétek a Norma által gyártott Viru kisautót.

A Norma az egykori Szovjetunió egyik népszerű gyártója volt. A Tallinnban található cég számtalan távirányítós és bolygókerekes játékot készített, de kávédaráló, borsszóró és sok más egyéb termék megtalálható volt a kínálatukban.
A Viru kisautó a 80-as években készült, amikor hatalmas népszerűségnek örvendtek a Pull Back & Go kisautók, amelyeket természetesen a Szovjetunióban is elkészítettek a nyugati minták alapján.
A Pull Back & Go kisautók a következő elven működtek. A kisautók hátsó kerekére egy rúgós szerkezet került, ami lényegében nagyon hasonló volt az óraműves játékokban található szerkezetekre.

A játékot viszonylag egyszerű volt használni, hiszen azt hátrahúzva felhúzhatták a gyerekek a belül található szerkezetet, majd amikor elengedték a kocsit, akkor az elindult előre a belül található szerkezet meglazulásának köszönhetően.
Ezekre a játékokra jellemző volt, hogy viszonylag nagy sebességre voltak képesek a kocsik.
Természetesen a belső mellett a gyártók igyekeztek figyelmet fordítani a külsőre is. Persze a megfelelően igényes külső inkább a nyugati és távol-keleti játékokra volt jellemző, a Szovjetunióban készült Virut maximum az érdekes jelzővel lehet illetni.

A külső meglehetősen egyszerű. A formát akár egy gyerek is alkothatta volna, amit a mérnökök a későbbiekben egy vonalzó segítségével 'tökéletesítettek'.
A kidolgozásról sugárzik, hogy a gyártás egyszerűsítése és olcsóbbá tétele volt a fő cél, amit valószínűleg sikeresen teljesítettek is a Normánál.
Az ajtókat és a szélvédőt is magában foglaló átlátszó plexi és a kocsi dárda formája azonban szerintem működik. Érdekessége a játéknak, hogy a felhúzós szerkezet elrejtésére még csak erőfeszítéseket sem tettek, hiszen az is látszik teljesen.
A kerekekre felfestették a dísztárcsákat és a Norma feliratot, ami meglepő módon egészen jól mutat, sőt még a dekorációra is figyeltek, aminek köszönhetően a Norma feliratot és néhány nyílra hasonlító jelet is láthatunk a motorházon.

A Viru kisautók több változatban is készültek. Persze ez minden esetben csak annyit jelentett, hogy a dekoráció és a színek eltértek.
A kutatásaim szerint három különböző dekorációval készült a kocsi, ami három különböző korszakot is jelentett. A játék doboza is ennek megfelelően változott az adott időszakban.
Amit én most bemutatok nektek az az első változat, azonban a későbbiekben a kocsik doboza is megváltozott és az ahhoz felhasznált papír minősége is egyre jobb lett.

Most azt kellene írnom, hogy ezt a játékot is láthatjátok majd a múzeumban, de ez sajnos nem így lesz. Ellenben ezt a játékot, ha valóban tetszik nektek akkor megvásárolhatjátok magatoknak.
Én most néhány fotót osztok meg veletek a szovjet játékgyártás újabb gyöngyszeméről, ami remélem nektek is tetszik majd.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8216303574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása