Super Mini - Versenymotorok
2020. november 24. írta: ToyaHSW

Super Mini - Versenymotorok

supermini_motor_1.JPG

A mai napon ismét egy régi kártyát szeretnék bemutatni nektek, amit természetesen a hazai kisipar remek munkájának köszönhetünk.
Talán gyerekként Ti is találkoztatok a Super Mini kártyákkal, amelyek között voltak autós, motoros és repülős kártyák is. Azonban a kártya története több mint érdekes, így most igyekszem a kutakodásom eredményét ebben az esetben is megosztani veletek.

Bár úgy tűnhet elsőre, hogy a Super Mini kártya valami maszek egyedi ötlete alapján készült, de persze ez nem így van. Ezt a játékot (mint annyi mást is) a hasonló nyugati játékok lemásolásával készítették el.
A Super Mini sorozat ugyanis egyáltalán nem volt ismeretlen nyugaton. A Schmidt készített ilyen kártyákat, pontosan ilyen logókkal, ilyen fotókkal és a kártyákon szereplő adatokkal.
Jogos lehet a kérdés, hogy akkor mégis hogyan lehet ennek a kártyának magyar változata?
Ez több mint egyszerű. Valószínűleg valahogy nyugatról bekerült egy kártya, amit itthon a szokásos módon igyekeztek lemásolni.
Erre az volt a megoldás, hogy a lapokat egy kicsit átalakították. A logó részből csak a Super Mini felirat maradt meg, míg a többi részt pedig egyszerűen eltávolították úgy, hogy a logót a kártya alsó részére helyezték.
Ezt követően még a lapokon kellett a feliratokat módosítani magyar nyelvűre, ami a 80-as években sem volt egy olyan őrülten komoly feladat és máris mehetett a kártya nyomtatásba.

De milyen kártya is volt a Super Mini Versenymotorok.
Lényegében a klasszikus autóskártyát próbálták meg leutánozni a gyártók. A játékosok között szétosztásra kerültek a lapok, majd a játékosok egymás után raktak egy-egy kártyát a kezükben lévő pakliból.
A lapokat az vitte el, akinek a kártyáján az előre megbeszélt érték közül a legmagasabb szerepelt.
A kártyalapok között megtalálhatóak voltak az 50, a 125, az 500 és az 1000 köbcentis motorok is. 
Szerencsére bőséges adathalmaz állt rendelkezésre a kártyázáshoz. Megtalálható volt a lapokon a hengerűrtartalom, a teljesítmény, a fordulatszám, a hengerek száma, a sebességfokozatok száma, a végsebesség és az általam totálisan értelmezhetetlen LE/liter adat.
Ez utóbbival kapcsolatban valaki felvilágosíthatna.

Természetesen ezzel a kártyával is tökéletesen lehetett sebességre, teljesítményre játszani és egyenlőség esetén hatalmasakat csatázni.
A partit az nyerte, aki több kártyát tudott a játék végén maga előtt.

Természetesen a Sőregi Zoltántól kapott kártyával is találkozhattok majd a múzeumban, amíg azonban nem tudom bemutatni nektek személyesen ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3516300310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.smith 2020.11.26. 08:59:28

LE/liter: azt mutatja meg hogy adott motornál egy liter (1 000 ccm) lökettérfogatból hány lóerő teljesítményt sikerül kihozni. Ez főleg a versenytechnikában érdekes, ahol lökettérfogat szerint meghatározott géposztályok vannak.

t.smith 2020.11.26. 09:00:00

Amúgy imádtam ezt a kártyát (is) :)
süti beállítások módosítása