PIKO Pikotron elektromos játék
2020. október 20. írta: ToyaHSW

PIKO Pikotron elektromos játék

pikotron_1.JPG

Ismét egy érdekes NDK játékot szeretnék bemutatni nektek, amivel valószínűleg nem túl sokan találkoztatok gyerekként. A PIKO Sonneberg által gyártott elektromos építőjátékról a Pikotronról lesz ma szó.
A 60-as évektől kezdve egyre több elektromos építőjáték került a szocialista játékboltok polcaira is, amelyek között megtalálhatóak voltak a különböző rádió építő készletek és más érdekes elektromos építőjátékok is.
Ezeknek a játékoknak a célja első sorban az oktatás volt és az elektromosság megismertetése azokkal a gyerekekkel, akik érdeklődést mutattak ez iránt.

Természetesen szinte minden szocialista országban készültek ilyen építőkészletek, így a Szovjetunióban, Magyarországon és az NDK-ban is.
Itt a prímet a PIKO vitte, akik egészen érdekes megoldású elektromos építőjátékot készítettek. A debütálás 1971-ben volt, ekkor jelent meg az 1-es doboz, amit nagyon gyorsan követett a 2-es, a 3-as és a 4-es készlet is.
A kor építőjátékaira az volt a jellemző, hogy tartozott a játékhoz egy panel, néhány vezeték, ellenállások, tranzisztorok, potméterek, hangszóró és más egyéb kiegészítők, amelyekből a panelekre fel lehetett építeni bizonyos elektromos eszközöket forrasztópáka segítségével.
Ennek a megoldásnak nagy hátránya volt, hogy az egyszer felépített és működő eszközt az ember nem szívesen forrasztotta ki és épített mást az alkatrészekből.

A Pikotron ennek a megoldásnak lényegében a szöges ellentéte volt. A dobozban csak aprócska műanyag kockákat lehetett látni piktogramokkal, amelyek az egyes elemek funkcióit jelezték.
Az egyes kockákon különböző furatok voltak megtalálhatóak, ahova vezetékeket kellett bedugni és ennek segítségével lehetett összekapcsolni az egyes kockákat. A kockák egymás melletti rögzítéséhez műanyag patentok voltak a gyerekek segítségére.

Az alap 1-es készlethez természetesen becsületes mennyiségű alkatrész is tartozott, így összesen 60 különböző elektromos berendezés volt összeépíthető az elemekből.
Ehhez persze megfelelő dokumentáció és részletes leírás is tartozott, így a gyerekek lényegében játszva tanulták meg az ellenállás, a potméter és az egyéb eszközök szerepét az elektronikában.
Az 1-es doboz tartalma a következő alkatrészekből állt: ellenállás, kondenzátor, kapcsolók, potméter, dióda, tranzisztor, ferrit antenna, kézibeszélő, drótok, csavarhúzó.

Ha a gyerekeknek az egyes készlet nem lett volna elég, akkor a 2-es, 3-as és 4-es készletekkel lehetett fejleszteni a Pikotronon.
Ezekben hangszórót, kapcsolókat, sőt még egy fotorezisztort is találhattak.
A játék működtetéséhez természetesen elemre volt szükség, amit külön kellett csatlakoztatni a leírásban szereplő dobozhoz.

A játék dobozáról szintén érdemes szót ejteni, ami szerintem szenzációsan sikerült. A dobozokon a kék és sárga szín dominál, amit fekete-fehér rajzokkal dobtak fel a PIKO-nál.
A rajzok dobozonként változnak, így az 1-es készleten látható maga a készlet összeépítve, egy űrállomás, egy adótorony, egy vezérlőpult monitorokkal, egy holdjáró és egy lokátor állomás is.
A kettes készlet dobozán látható maga a készlet, egy távírász, egy hajó és egy repülőtéri részlet. A hármas dobozán pedig szintén látható a beltartalom, egy rádióadóvevővel felszerelt munkás, egy rendőrautó és néhány vasúti sínpár is.
A négyes készlet dobozán csak a kockák láthatóak, de ennek az is az oka lehetett hogy ez a csomag nem tartalmazott mást csak üres kockákat, amelyekbe mindenki beleépíthetett amit akart és ezért ez csak egy bővítődoboz volt.

A játék szép állapotban maradt meg. A tartalma lényegében teljesnek mondható. A dobozok is viszonylag szépek, bár az egyes doboz két oldala el van szakadva.
Ez persze semmit nem von le a játék különlegességéből.
Nagyon örülök, hogy sikerült szert tennem a Pikotron két dobozára is a négyből. Remélem előbb-utóbb egy PIKOdat is a horgomra akad majd.

Természetesen ezzel a szép és különleges NDK elektromos építőjátékkal is találkozhattok majd a múzeumban, de amíg nem tudom nektek személyesen megmutatni a játékot, jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9716248124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.10.22. 16:22:51

Baromira élveztem volna. Így is bütykölgettem vezetékes távírót meg ezt-azt, ez a készlet potméterrel, diódával új teret nyitott volna előttem. Gyönyörű darab, sosem hallottam róla, gratulálok hozzá.
süti beállítások módosítása