Régi játékokkal is van munka 6. - 2.rész
2020. október 16. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 6. - 2.rész

sever_14.JPG

Mivel ez egy nagyobb lélegzetvételű project lesz, így valószínűleg a hozzátartozó bejegyzések is ennek megfelelően valamivel gyakrabban kerülnek majd fel az oldalra. Ahogy ígértem igyekszem elég részletesen dokumentálni a folyamatot, így most hogy elkészültem egy apró részlettel arra gondoltam azt meg is osztom most veletek.

Az első részben felmértem a hiányosságokat, amikről ebben a posztban olvashattok, a mai részben pedig úgy gondoltam az egyetlen 3D nyomtatott alkatrész elkészítését osztom meg veletek.
Talán emlékeztek, hogy a karosszéria elég bután nézett ki és az elején egy hatalmas rés tátongott. Ez annak volt köszönhető, hogy a műanyagból készült fehér színű hűtőrács kiesett a helyéről valószínűleg még régen és elkallódott.
Azt gondoltam a legegyszerűbb az lesz ha 3D nyomtatással készítek egy hasonlót helyette.
Persze rögtön jöttek is a gondok, hiszen az eredetinek lényegében csak a befoglaló méreteit tudtam meg egy tolómérő segítségével, a többit néhány képből kellett valahogy összehoznom.

s-l1600.jpg

Ebből a képből igyekeztem dolgozni. Mint láthatjátok nem volt túlságosan bonyolult a feladat, hiszen egy egyszerű téglalap formáról van szó, ahol a hűtőrács is hasonló egyszerű kialakítást kapott.
A leckét a lámpák adták fel. Ezen a részleten sokat gondolkodtam. Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy mivel az eredetivel megegyező piros lámpát nagyon nehezen tudnék beszerezni, ezért ezt is beveszem a 3D nyomtatás folyamatába és a hűtőráccsal együtt készül majd el és festéssel kapja meg a piros színt.

Persze az is lehet, hogy ez még változik a jövőben, hiszen az egész járművön számtalan apróbb javítást és módosítást kell végezni, így az is megtörténhet, hogy más megoldást dolgozok majd ki.
Több ötlet is forog a fejemben, de a változás már nem lesz akkor hogy a hűtőrácsot ne tudnám nektek most bemutatni.

A formát 3D tervezőben készítettem, amihez tényleg csak a pontos méreteket kellett levennem. Ezen kívül  még a hűtőrács és a lámpa méreteit kellett megsaccolnom. Számomra úgy tűnt, hogy a hűtőrács a teljes méret elsőrésznek a harmadát teszi ki, így ezt vettem alapul.
A lámpa méretezésében is ez segített sokat, így alakítottam a piros színűre tervezett alkatrész pontos méreteit.

A hűtőrács eredetileg fehér színű volt, de mivel nincs itthon éppen fehér filamentem, így a festés kínálkozik az egyetlen jó megoldásnak a megfelelő szín eléréshez.
Persze mikor elkészült ez a bejegyzés addigra a 3D nyomtatás is teljesen megváltozott a fejemben. Az eredeti elképzelést a kukába dobtam és bár az alapokat felhasználtam mégis némileg átalakítottam a hűtőrács felépítését.
A hűtőrács váza lényegében változatlan maradt, de a lámpák mégsem együtt lesznek kialakítva. Ehhez kiváló segítséget jelent nekem, hogy az általam használt nyomtató képes két színből is nyomtatni. Mivel van itthon átlátszó és piros filament, így arra a döntésre jutottam, hogy a lámpa külön készül majd el ennek a két színnek a kombinálásával.
Valószínűleg ez a megoldás jobb lesz majd mintha én festegetném az aprócska részét a hűtőrácsnak.
Persze ennek megfelelően a hűtőrács is átalakul és a lámpa nem kerül rajta kialakításra, ellenben lesz két furat, ahol a lámpából kinyúló műanyag rész átmegy majd és ezzel lesz rögzítve a helyén az aprócska alkatrész.

Ebből is látszik, hogy egy-egy alkatrész elkészítéséhez rögös út vezet, sok kísérletezgetéssel és selejt gyártással. Ebben a bejegyzésben igyekszem majd bemutatni nektek az egyes változatokat, amelyeken keresztül a végleges forma is megszületett.
Az eredeti elképzelésem szerint ez a bejegyzés csütörtökön készült volna el, de valószínűleg pénteken kerül majd csak publikálásra mivel a hűtőrács új változatát is el kell készítem a bejegyzéshez.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8316240806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása