Az évszázad játékai 4.rész
2020. szeptember 28. írta: ToyaHSW

Az évszázad játékai 4.rész

Folytatom a már elkezdett sorozatot, amelyben a Toy Industry Association által kiadott 100 legmeghatározóbb játékot mutatom be nektek az 1900 és 2000 közötti időszakból.
Ezúttal már ismerős játékokkal is találkozhattok, amelyekkel az európai gyerekek is gyakran tudtak játszani.

Vágjunk is bele és folytassuk a sort a következő 10 klasszikus játékkal.

s-l1600_3.jpg

A sort az 1953-ban megjelent Colorforms játékkal kezdem, amit az University Games készített. A rendkívül egyszerű játék az egészen kicsi gyerekeknek készült, akik a játék segítségével különböző formájú és színű elemekből rendkívül érdekes dolgokat rakhattak ki.

road_roller_1a.jpg

1954-ben debütált a sokunk gyerekkorát meghatározó Matchbox a játékpiacon. A történetet nem kell bemutatni, hiszen egész generációk játszottak a fémből készült kultikus kisautókkal.
Természetesen a Matchbox játékok népszerűsége ma is töretlen, ami nem kis dolog azért ebben a felgyorsult világban.

unnamed.jpg

1955-ben indult hódító útjára a mágnessel és vasreszelékkel felvértezett Wooly Willy, ahol a gyerekek igazán kiélhették kreativitásukat és jókat mókázhattak a különböző fejek elkészítése során.
A játékot én is bemutattam a blogon és a népszerűsége bár mára egy kicsit már megtört, de azért még mindig elvarázsolja a gyerekeket.

play_doh_day-glo.jpg

1956-ban érkezett meg a játékboltokba a Kennertől a Play-Doh gyúrma, amivel a gyerekek a legvadabb fantáziáikat is elkészíthették.
Ehhez a rendelkezésükre álltak a különböző színű gyurmák és a formázáshoz szükséges segédeszközök is. A játék nagyon jól fejlesztette a gyerekek kreativitását és talán ennek is köszönhető, hogy a Play-Doh játékok a mai napig népszerűek a gyerekek körében.

c97f414c4dcd3ec325127a7044789994.jpg

Szintén 1956-ban került a boltok polcaira az Uncle Milton Industries által gyártott Original Ant Farm nevű játék. Ebben egy hangyafarm fejlődését kísérhették figyelemmel a gyerekek zárt térben. Ehhez a gyártó biztosította a megfelelő játékteret,amit két oldalról átlátszó plexi borítot és homokot.
A homokot be kellett tölteni a játékba és már csak néhány hangyát kellett fogni és máris figyelemmel lehetett kísérni, hogy a hangyák miképpen is alakítják ki a maguk számára a megfelelő életteret.
Mai szemmel kicsit szörnyűségesnek tűnik ez a játék, de népszerűsége a 80-as évekig töretlen volt az Original Ant Farmnak.

unnamed_1_1.jpg

Szintén 1956-ban került a boltok polcaira a Milton Bradleynek köszönhetően a Yahtzee, ami itthon leginkább Kocka Póker néven vált népszerűvé.
A Yahtzee mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvend az USA-ban és olyan sorozatokban is találkozhattunk vele mint mondjuk a South Park.
Az ötletben semmi egyedi nincs, de mivel az egész család vagy a baráti társaságok kiválóan szórakozhattak a játékkal, ez meghozta a sikert.

9563ac0308ad10460c77de09cc0edff2.jpg

A Fisher-Price mérnökeinek fejében a játék kitalálásakor az a gondolat járhatott a fejükbe, hogy kellene készíteni a gyerekeknek egy olyan játékot amit tologathatnak és a tologatásnak köszönhetően egy búra alatt labdák pattogjanak.
Így született meg 1957-ben a Corn Popper, amit mind a mai napig rendületlen erővel gyártanak.

1957.jpg

1957-ben a Wham-O megváltoztatta a szabadtéri játékokról kialakult képet, amikor kiadta a Frisbee játékot. Ez az a játék, amit szerintem senkinek nem kell bemutatni. Lehet vele játszani egyedül, ketten, de akár nagyobb társasággal is.
A repülő korong meghódította a világot rendkívül rövid idő alatt és sikereket aratott a vasfüggöny ezen oldalán is.

julaug2018_a07_prologue.jpg

A Frisbee 1957-es sikere után a Wham-O 1958-ra is tartogatott egy meghatározó játékot. Ez pedig nem volt más mint a Hulahopp karika.
A játékot egészen biztosan ismeri mindenki, sőt szerintem a lányok mind a mai napig szívesen játszanak a műanyagból készült karikával.

8bec28f1311b8cb73949018de00cd009.jpg

Szerintem sokan nem is gondoljátok, de 1958-ban indult világhódító útjára első készleteivel a dán LEGO is. Az aprócska kockákból bármit fel lehetett építeni és csak a képzelet szabott határt a gyerekeknek és a kockák mennyisége.
A műanyag építőjáték a megjelenéstől kezdve sikeres és Ti is láthatjátok mára hova fejlődött.

Ezzel végére is értem a heti bemutatónak, de ne csüggedjetek a jövő héten 10 újabb meghatározó játékot mutatok majd nektek.
Addig olvasgassátok a blogot és kövessétek figyelemmel az új bejegyzéseket!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7116217842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása