Pánsíp gyerekeknek
2020. szeptember 24. írta: ToyaHSW

Pánsíp gyerekeknek

pansip_1.JPG

A mai napon egy Taiwanról származó, rendkívül egyszerű játékot mutatok be nektek. Az elmúlt hetekben hozzájutottam egy nagyobb csomaghoz, amiben a ma bemutatásra kerülő játék is megtalálható volt a Tic-Tac-Toe és más játékok mellett.
A hangszerekből már egészen régen is készítettek a gyerekeknek játékokat, amivel a kicsit zenei tehetségét vagy fogékonyságát lehetett felmérni, de azon kívül remek szórakozást is nyújtottak.

Elég most csak a fúvós Triolára vagy a különböző gyerekeknek készült orgonákra és zongorákra gondolnotok.

A ma bemutatásra kerülő játék is ezen a vonalon mozog. Ezúttal egy pánsípról van szó, ami mint tudjátok egy fúvós hangszer. A kínai változat természetesen az eredetitől eltérően itt műanyagból készült és mind kidolgozása, mind pedig a színe egészen modern köntöst kölcsönöz a hangszernek.

A pánsíp az egyik legrégebbi hangszer. Már az ókori Kínában, a római birodalomban is használták, a középkorban pedig Franciaországban és Romániában tett szert rendkívüli népszerűségre.
Ettől függetlenül Dél-Amerikában is rendkívül népszerű lett a hangszer, amit már az Andok hegységben élő népek évszázadok óta használnak.
A pánsíp népszerűsége az egyszerűségében rejlett, hiszen növények szárából, csontokból, kőből és terrakottából is elkészíthető hangszer.

Természetesen a ma bemutatásra kerülő játék változat műanyagból készült, ami tökéletesen megfelelt a gyerekek igényeinek.
A gyártó több színben is gyártotta ezt a fillérekért megvásárolható hangszert, így nálam van belőle zöld, sárga, narancs és rózsaszín változat is.
Az előlapot egy matricával igyekeztek feldobni, ahol az egyes sípok meg lettek számozva és egy tündér(?) látható rajta. A számozás célja az volt, hogy így az egészen apró gyerekek is tudtak rajta játszani, hiszen a szülői segítség csak a kotta átírásához kellett, a gyerekek pedig a számsorokat egészen egyszerűen megjegyezhették.

A játék egyik szélén egy furat található, amelyben egy megfelelő színű fonal lett befűzve, így a gyerekek akár a csuklójukra is tudták tekerni a hangszert, ami így nem esett ki a kezükből.
Amúgy minden hang szól mindegyiken és szerintem még soha nem voltak használva.

Természetesen a múzeumban ezt a gyerekeknek készült hangszert is láthatjátok majd, de itt a kipróbálásra már csak a higiénia miatt sem lesz lehetőség.
Amíg azonban nem tudom nektek személyesen megmutatni ezt a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5816214246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása