Üvegből készült sakk
2020. augusztus 13. írta: ToyaHSW

Üvegből készült sakk

glasschess_1.JPG

A sakk mindig népszerű játéknak számított. Ez így van már évszázadok óta és általában minden kornak meg is van a jellemző sakkfigura készlete.
A régebbi korokban a cirádás, színes figurákkal, gyönyörűen kidolgozott táblákkal felvértezett készletek várták a játékosokat, addig a 60-as és 70-es évekre a jóval egyszerűbben megmunkált nagyon gyakran műanyagból készített figurákkal elkészített készletek várták a játék szerelmeseit.

A 90-es évek vége környékén a gyártók egy rövid időre az üveg felé fordultak, amiből nagyon szépen elkészített és dekorációnak sem utolsó készleteket lehetett összehozni.
Ezek a készletek persze az idők folyamán gyakran vesztek el, de én most Dániában ráakadtam egy egészen szép állapotban megmaradt darabra, így a mai napon ezt a játékot mutatom be nektek.

Az üvegből készült sakkokat több méretben is gyártották. Megvásárolhatóak voltak egészen kicsike 10x10 cm-es méretben, de a 20x20 cm-es és a 30x30 cm-es változatok is elterjedtek voltak.
A hozzám került darab a 20x20 cm-es változat lett, amin hatalmas betűk hirdetik, hogy nem igazán gyerekeknek készült játékról van szó. Ez persze érthető is, hiszen a tábla egy rossz mozdulat után egészen biztosan apró darabokra tört volna egy gyerek kezében.
A tábla kapott négy aprócska talpat, így egészen biztosan nem karcolódott össze és a mintázatát csiszolással alakították ki.
Ennek a megoldásnak köszönhetően láthatóak lettek a mezők.

Persze a játék lényegét a figurák adják. Mivel üvegből készültek a bábuk, így különösebb részletgazdagságra nem lehetett számítani, de azért minden figura nagyon szépen felismerhető.
Ezekben a készletekben általában a figurák teljesen átlátszó és csiszolt matt változatban kerültek be. Ebben a készletben azonban valóban megtalálhatóak a színek. Az egyik figura készlet csiszolt matt fehéres színt kapott, míg a másik fekete színben pompázik.
A figurák alján egy puha papír található, aminek célja az volt, hogy a bábuk ne karcolják össze a táblát és szépen csendesen lehessen tologatni azokat a mezőkön.
A doboz kidolgozásánál figyeltek arra, hogy az üvegből készült játékelemek semmiképpen ne sérüljenek meg. Ezt a célt szolgálta a megfelelően formára kialakított hungarocell tartó, ami mind a figurákat, mind pedig a táblát megvédte az esetleges sérülésektől.

Összességében a játék nagyon szép állapotban maradt meg szerencsére. Elég kényes és törékeny dologról van szó, így különösen jó dolog, hogy hiánytalanul és épségben került a gyűjteménybe.
Szerencsére több sakk készlet is van a gyűjteménybe, így együtt láthatjátok majd ezeket a múzeumban, így jobba összehasonlíthatjátok az egyes korok klasszikus darabjait.
Amíg azonban ezeket a játékokat nem tudom megmutatni nektek személyesen, maradnak a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6016138400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása