Fotók, amelyekről biztosan nektek is eszetekbe jut valami emlék 2.rész
2020. július 31. írta: ToyaHSW

Fotók, amelyekről biztosan nektek is eszetekbe jut valami emlék 2.rész

d6cab13ed42487b0c2c2e893d7866603.jpg

Folytatom az elkezdett sorozatot és újabb fényképeket osztok meg veletek a múltból. Remélem hozzám hasonlóan bennetek is felelevenednek a gyerekkor emlékei.
Ha ilyesmi eszetekbe jutna, akkor ne habozzatok azt megosztani velem és a többi látogatóval egy kommentben!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9016080660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabványok 2020.08.01. 15:27:41

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Tele a lakás nagyszüleim 100 éves, szüleim 50 éves cuccaival.
Sőt az én 0...50 éves cuccaimmal. Mit fog csinálni a gyerekem, az unokám, több ezer könyvvel, ezer hanglemezzel, 100 tekercs magnószalaggal, berendezett fotolaborral, 100 éves szerszámokkal, amerikánerrel, diavetítővel, 100 év fotóalbumaival, ingaórával, stb.?

Borzasztó Károly 2020.08.01. 16:07:34

@Szabványok: sajnos ki fogja dobni az összes sz@rt.

Almandin 2020.08.02. 13:22:52

@Borzasztó Károly: Inkább válogatni érdemes belőle. Néhány dolgot érdemes eltenni egyrészt azért is, mert kedves emlék lehet, másrészt évtizedek múlva értékes régiség lesz a ma divatjamúlt kacatból. Sajnos mindent eltenni nincs lehetőség, mert egy átlagos lakás mérete erre nem alkalmas. Szélsőséges esetben kényszeres gyűjtögetés is kialakulhat, amikor valaki semmitől se tud megválni és idővel élhetetlenné válik a lakása, sőt, a szomszédokat is zavarhatja (rágcsálók, szagok).

nincs1agy 2020.08.02. 15:16:14

Kék BHG bakelit bogárhátú kisautó (kb. 6X15 cm) mennyit ér?

2020.08.02. 15:19:11

hamarosan elszakadunk az anyagtól

Almandin 2020.08.02. 16:07:57

@nincs1agy: Annyit, amennyit adnak érte. Az ilyesmit inkább közvetítő nélkül célszerű eladni. A közvetítő ugyanis röhejesen keveset ad érte, vagy nem is kell neki. Én az elmúlt 20 évben ha bevittem valami könyvet az antikváriumokba, vagy meg se vették, vagy 2 zsemle áráért akarták (utóbbit szó szerint kell érteni). A posztban szereplőhöz hasonló régiségekkel ugyaníg

Almandin 2020.08.02. 16:16:37

@nincs1agy: Annyit, amennyit adnak érte. Az ilyesmit inkább közvetítő nélkül célszerű eladni. A közvetítő ugyanis röhejesen keveset ad érte, vagy nem is kell neki. Én az elmúlt 20 évben ha bevittem valami könyvet az antikváriumokba, vagy meg se vették, vagy 2 zsemle áráért akarták (utóbbit szó szerint kell érteni). A posztban szereplőhöz hasonló régiségekkel ugyanígy jártam. Tele volt a régiségkereskedés hasonló korú dolgokkal, de a kereskedőnek nem kellett. Tehát célszerű a gyűjtőkkel direktben felvenni a kapcsolatot, kihagyni a neppereket, mert azok vagy lehúzzák az embert, vagy nem is tudsz üzletet kötni velük.
Könyvek esetén ma már több helyen vannak könyvcserélgető helyek, pl. plázákban. Beviszel könyvet és vihetsz is cserébe, ami megtetszik. Ha már nem fér a lakásban a sok könyv, akkor többet viszel, mint amennyit elhozol.
Elnézést, technikai hiba miatt másfélszer küldte el a hozzászólást a gép.

nincs1agy 2020.08.02. 18:38:41

@Almandin: Nem akarok közvetítőt. Meg akarom vateráztatni, csak nem tudom, hogy milyen kezdőösszeget írjak be. Ami érdekes, hogy kéket nem nagyon látok fenn a neten. Fehér, illetve fekete a többség.
Az antikváriumokat én is kerülöm. Pofátlanul keveset adnak. Ami egyrészt annak köszönhető hogy nagy a kínálat, köszönhetően az egykori cucilista államilag dotált dömping könyvterjesztésnek.,másrészt a fő profiljuk az, ,hogy kiszállással szaré-hugyé felvásárolják az elhunyt könyvtárát egyben, az örökösök meg örülnek, hogy megszabadulnak egy adag cucctól és még valamennyi pénzt is kapnak..

Almandin 2020.08.02. 23:16:00

@nincs1agy: Sokféle oka lehet annak, hogy miért nem lehet antikváriumban eladni jó áron könyveket. Az egyik valóban a túlkínálat, de ennek csak részben oka a cucilista dömping. Később kiadott könyveket, de régieket se keresnek. Ma egyszerűen nincs becsülete a könyveknek több okból. Egyrészt megváltoztak a kultúra-és információfogyasztási szokások. Az interneten a legtöbb információ egy-két kattintásra van. Ez főleg az ismeretterjesztő könyvek forgalmát vágta taccsra. Másrészt a szépirodalom terén a mai emberek többségének nincs türelme regényeket végigolvasni. Sokaknak már ingerszegény a könyv, mert a netről több inger jön.
Az antikváriusok egy része valóban pofátlan csaló. Viszont vannak köztük olyanok is, akik pont a csökkenő kereslet miatt alig tudják az üzletüket fenntartani, ezért nagyon kis keretet tudnak vásárlásra elkülöníteni. Ma már nem jó üzlet a használtkönyv-kereskedelem, kivéve, ha fillérekért adják a könyvet. Jártam olyan antikváriumban, ahol 10-20 éve 100 forintért adtak egy könyvet. Venni a tulaj semmit se vett meg, de én néha vettem egy-két könyvet. Volt köztük 70-80 éves, jó állapotú, az is 100 forint volt. De ugyanott árultak pár éves Cosmopolitan újságokat is, azok öt-hatszor annyiba kerültek (ennyit a mai világ értékrendjéről). Bejött oda egyszer egy nő, és méterre vett könyvet. Közölte, hogy vett egy új szekrénysort, és kellenek bele könyvek, mert akkor jobban mutat. Ilyen vásárlók is vannak.
Volt dolgom helyszínre kiszálló alakkal is. Sajnos kezdtem a lakásból kiszorulni, ami a könyveimet illeti és kb. 40-50 darabot kiválogattam eladásra. Az illető olyan pofátlan volt, hogy miután megvette a könyveket, nézelődni kezdett a lakásban, hogy mi eladó még? Azt hitte, hogy szabad prédák az ingóságaim. Biztos van olyan eladó, aki ha örököl, mindent válogatás nélkül elad. Nekem azonban a megörökölt ingóságok évek óta a saját tárgyaim voltak, amiket használtam is. Csak azért nem dobtam ki durván, mert ő és a fia maffiózó-gyanúsak voltak. Udvariasan közöltem, hogy azon kívül, amit megvettek, nem eladó semmi és elhatároztam, hogy ezeket soha többé be nem engedem a lakásomba, mert az volt a gyanúm, hogy talán lakásmaffiózók is és legközelebb már felkészülve jönnek és fegyveresen kényszerítenek egy hamis adásvételi aláírására.

nincs1agy 2020.08.03. 10:36:51

@Almandin: Ez érdekes, nem tudtam, hogy régi magazinokkal is kereskednek. Majd bepróbálkozom telefonon régi Kaliber magazinjaimmal, amelyekkel egy fél szekrény van tele. Bár sztem a téma túl speciális ahhoz, hogy túl sok vevőt érdekeljen.

" Bejött oda egyszer egy nő, és méterre vett könyvet. Közölte, hogy vett egy új szekrénysort, és kellenek bele könyvek, mert akkor jobban mutat. "

Az USA-ban erre már van más megoldás. Egy magyar rendező mesélte. hogy kint meg volt hívva egy partira valami helyi gazdag emberhez. Koktélozás közben nézegette a könyvespolcon a szép sorban, passzosan elhelyezett bőrkötésű könyveket, és kíváncsi lett, hogy milyen lehet Puskin angolul, így megpróbálta kivenni az Anyegint. Mire a házigazda felesége közölte, hogy ez csak "dekorációs polc" . (Vagyis könyvek nincsenek, csak egy deszkára felvitt bőr, 3-4 centinként irodalmi művek címeivel ellátva..:)

ToyaHSW 2020.08.03. 18:37:14

@nincs1agy: Mutasd képet és igyekszem segíteni. Emailben keress meg! toyahsw@gmail.com

Almandin 2020.08.03. 21:26:14

@nincs1agy: Ezt már vagy 15 éve láttam és az antikváriumok többsége nem foglalkozik magazinokkal. Bár pl. régen a National Geographic kivétel volt. 20-25 éve még vettem antikváriumokban régi National Geographic számokat. Mostanában ritkán megyek antikváriumba, nem vagyok benne, hogy most hogy működik ez az üzlet.

nincs1agy 2020.08.05. 15:51:37

@Almandin: Alig vesz már valaki a kezébe papírt, max a wc-n. Ez a fő ok. Komolyan én ma már a buszon vagy metrón úgy megbámulom azt, aki könyvet vagy újságot olvas, mint boldogult ifjú koromban az első mobiltelefonosokat..:)
süti beállítások módosítása