Gyerekkorunk könyvei 5.rész
2020. július 13. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk könyvei 5.rész

Az elmúlt hetek más jellegű bejegyzései mellett sem feledkeztem meg a már elkezdett gyerekkorunk könyveit bemutató sorozatról, aminek most egy újabb fejezetét készítettem el.
Ebben a részben már találkozhattok olyan írókkal is, akiket Ti ajánlottatok a rovatba.

Tartsatok velem ezúttal is és nosztalgiázzunk együtt egy kicsit!

10105760.jpg

Személy szerint nem olvastam Gergely Márta könyveit, de mivel ajánlottátok így helye van ebben a bejegyzésben. A választásom A mi lányunk című könyvre esett, amelynek főszereplője a 12 éves Jakab Zsófi, aki nagyon vágyik a gazdag és fényűző világba, ami számára elérhetetlen.
A Tanácsköztársaság idején játszódó történet végig kíséri Zsófit és megmutatja hogyan is lett belőle a mi lányunk.

3747107.jpg

Fehér Klára nevéhez számtalan ifjúsági regény köthető. A választásom azonban mégis inkább egy fantasztikus regényére esett, amelyben a XXI.századba repít el bennünket.
A világban béke és egyenlőség van és a tudomány az emberiséget szolgálja. A háborúk már a feledésbe merültek, de még mindig van ami pusztító erővel bír, ez pedig a földrengés. Bencze András tudós a földrengések előrejelzésén dolgozik. Egy expedíció keretében próbálja megoldani a problémát. A dolgot bonyolítja, hogy három gyerek is az expedíció után szökik. Az ő kalandjaikról szól a Földrengések szigete című könyv.

18393307.jpg

Janikovszky Éva könyveit szerintem minden gyerek nagyon szívesen olvasta. A Kire ütött ez a gyerek? című könyvben a fiatalokra jellemző hangvétellel és humorral állítja elénk a fiatalkor nehézségeit.
A könyvön Réber László rajzai is nagyon sokat dobtak akkoriban, így érdemes az antikváriumokban szétnézni és a gyerekkel együtt újra nekünk is elolvasni ezt a könyvet.

14065115.jpg

Az 1001 éjszaka meséi könyv szerintem sokunk számára volt meghatározó élmény gyerekként. Itt találkoztunk Ali babával és a 40 rablóval, Aladinnal vagy éppen Simbaddal.
A Peter Oliver által írt mű igazán nagyszerű meséket tartalmaz, amit gyerekként szerintem akkor és most is szívesen olvas bárki.

8089045.jpg

Ha már régi könyvekről ejtünk szót, akkor nem szabad kihagynom Rejtő Jenőt sem, akinek könyvei nagyszerű humorral vezettek be bennünket az afrikai világba és a légiós élet rejtelmeibe.
A rendkívül viccesen megírt történetekből ismertük meg Piszkos Freddet, Fülig Jimmyt, Csülököt, Tuskó Hopkinst, Senki Alfonzt vagy Vanek urat.
Igazából tiniként váltak élvezhetővé Rejtő könyvei, de akkor szinte habzsoltuk azokat.
Sokszor képregény formájában is találkoztunk a művekkel, amelyeket Korcsmáros Pál rajzolt meg.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5015995114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása